TDK, Türkçe olarak astronot isimleri almaya başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘uzay’ müjdesinin ardından, ‘astronot’ kelimesi için Türkçe karşılığına gelecek olan br kelime aranmaya başladı. TDK, genel önerileri ise bir liste şeklinde açıkladı. En çok önerilen ismin “Göktürk” olduğu açıklandı.

GÜNDEM 11.02.2021, 17:50 12.02.2021, 13:50
TDK, Türkçe olarak astronot isimleri almaya başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘uzay’ üzerine yaptığı sevinçli gelişmenin ardından, Türk Dil Kurumu yani TDK da ‘astronot’ kelimesi için gelen yeni önerileri açıkladı. Türk Dil Kurumu başkanı Gürer Gülsevin, 2005 yılında ‘astronot’ kelimesi için ’gökmen’ ve ’uçman’ kelimelerinin karşıklık olarak önerildiğini belirtmişti. Türk Dil Kurumu’nun dil hususunda otorite ve saygın bir kurum olduğunu söyleyen Gülsevin, öneriler arasında en çok gelen kelimenin “Göktürk” olduğunu açıklandı.

Cumhurbaşkanı, 83 milyonun beraber kelimeyi bulmasını istedi

Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü’nün ‘astronot’ için ’gökmen’ kelimesini kullandıklarını  söyleyen Gülsevin, sosyal medyada anketler yapıldığını ve kelimeler önerildiğin belirtti. TDK’nın önerilen kelimeleri bir araya getirdiğini söyleyen Gülsevin, Cumhurbaşkanının bu karar için sadece dilciler ve bilim adamlarıyla değil 83 milyonla hep birlikte bulunmasını istediğini söyledi.

‘Gök’ kelimesiyle başlayan kelimeler revaçta

Gülsevin, gelen öneri kelimeler arasında bir çoğunun ‘gök’ kelimesi ile başlayan ve devam eden kelimeler olmasının çoğunluk olduğunu söyledi.  Gökmen, Gökalp ve gökderi gibi kelimeleri bunlara örnek olarak belirtilen Gülsevin, Alpaslan ve Fatih gibi tarihteki önemli şahsiyetlerin de isimlerin canlandırılması fikri de olduğunu söyledi. Gülsevin, MHP lideri Devlet Bahçeli’den de “Cacabey” önerisinin geldiğini söyledi.

‘Astronot’ kelimesinin Türkçe karşılığı iç.in gelen kelime önerileri, şu şekilde açıklandı: "Cacabey, göksu, göksü, gökreis, göktürk, gökay, Türkay, Türkonot, evrenot, gökmen, uzay insanı, Alpaslan, Fatih, akıncı."

Yorumlar (4)
Yasin 3 yıl önce
Astronot kelimesi yerine hilalot önerimdir.
Hilalot kelimesi ayda hayvan otlatan demek.
Mehmet BAYKALDI 3 yıl önce
Astronot yerine semazen kelimesini öneriyorum
Mustafa Cömertler 3 yıl önce
Uzaya gidecek insanın adı Ayberk olabilir
Jale 3 yıl önce
2005 yılında TDK gökmen sözcüğünü ortaya atmış. TDK Gökbilim Terimleri Sözlüğü ile Uygulayım Terimleri Sözlüğünde ise uzaycı sözcüğü astronot karşılığında yer almış. Pamukkale Üniversitesi'nin sözlüğünde TUA başkanı tarafından gündeme düşürülmeden önce de fezagir sözcüğü bulunuyordu. Aynı sözlükte uçurcu şeklinde bir karşılık daha yer almaktadır. Yani sözlüklerde bulunan çeşitli karşılıklar zaten var. Ancak bunlar gazetelerde, dergilerde, kitaplarda, televizyonlarda, vs. kullanılmaktan sonra dile yerleşemiyor.