TCDD ihalesinde ne oldu?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının(TCDD) açtığı ihale sosyal medyada olay oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi pek çok vatandaşa anlamsız gelen bir gerekçeyle süreçten elendi.

GÜNDEM 19.10.2019, 16:14 19.10.2019, 16:28
TCDD ihalesinde ne oldu?

İhalenin sahibi kim oldu? 

İBB davet edilmeden gerçekleşen ihalenin ardından Okçular Vakfı’nın eski genel müdürü Hüseyin Avni Önder’e ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi tarafından ‘kazanıldı’.

Hüseyin Avni Önder eski bir İBB çalışanı olarak biliniyor.

Peki sebep ne?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuya dair hukukî takibi sonuna dek sürdüreceklerini ifade ediyor. İBB'nin ihaleye çağırılmama nedenlerinden biri sözleşmede “müştereken ve müteselsilen” yerine “ortaklaşa ve birlikte” ibaresinin kullanılması.

İhalenin konusu neydi?

TCDD tarafından açılan ihale tarihî Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının atıl durumda olan yaklaşık 29 bin metrekarelik depo sahalarını kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılması hakkındaydı.

4 Ekim 2019 tarihinde başlayan ihaleye Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı “caydırıcı olur” kaygısıyla İBB'nin katılımını uygun görmemişti. 

Teklifler şu şekildeydi:

TCDD’nin tahmini aylık kira bedelini 30 bin TL olarak belirlediği ihalede 10 bin TL'lik sermayeye sahip Hezarfen Danışmanlık aylık 300 bin TL, İBB  iştirak şirketleri Kültür A.Ş-İSBAK-Metro A.Ş-Medya A.Ş'den oluşan şirketler birliği ise aylık 100 bin TL teklifle katıldı.

İhale komisyon başkanının 15 gün içinde tarafları pazarlığa davet edeceğini belirtmesinin ardından sonlandırıldı.

Sonra ne oldu?

İhale komisyonunun tarafları pazarlığa çağırmasıyla sürecin devamı beklenirken ihalenin çoktan yapılıp, İBB'nin çağırılmadan sadece yazılı olarak elendiklerine dair bilgilendirildiği ortaya çıktı.

Daha sonra gelen bilgiler ise ihaleye tek başına katılan Hezarfen Danışmanlık'ın rakamı 350 bin liraya çıkarıp ihaleyi kazandığı anlaşıldı.

"15 günde değişen neydi?"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklaması “Haydarpaşa ve Sirkeci ihalelerinden İBB iştirakleri hukuksuzca elendi. Hem mahkemeye taşıyacağız hem de suç duyurusunda bulunacağız” şeklindeydi.

“Bu akşam üstü saat 17.00 sularında bizim haberdar edilmediğimiz bir toplantıda daha düne kadar İBB’nin 3 bin TL maaş ile bir çalışanı olan, bir vakfın da geçmişte genel müdürlüğünü yapmış bir şahsa ait olan şirkete İstanbul'un en kıymetli Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının arka planındaki kullanım alanların ticari faaliyet yapılmamak üzere 350 bin bedelle bizden habersiz, sözüm ona bir bahaneyle bizim ihaleye girmemizi engelleyerek verdiler.Kınıyorum.” diyen İmamoğlu elenme gerekçelerini de “komik” bulduğunu ifade ediyor.

“Şartnameye göre böyle bir zorunluluk olmadığı halde ihaleye giren 4 belediye şirketinin de ayrı ayrı iş deneyim belgesi olmadığı için elenmişiz. Konsorsiyumun tanımı nedir? Konsorsiyum eksiklikler tamamlanması için kurulur. Bahaneye bakar mısınız? Daha dün belediyede 3 bin lira maaşı olan 10 bin sermayeli şirketin deneyimine güvenenler bizim koca Kültür A.Ş'nin deneyimini hafife alıp bahane üretiyorlar. Sormak istiyorum ortaklık sözleşmemizi uygun bulmayan kurul neden 15 gün önce bizim o ihaleye girmemizde hiçbir engel bulmadılar ve bizi bu ihaleye kattılar. 15 günde değişen neydi? Değişeni söyleyeyim mi? Motivasyonunuz. O salonda kim varsa, yukarıya doğru kim varsa kime kadar gidiyorsa 16 milyon insanın hakkını öyle bir şekilde arayacağım ki siz de bunu göreceksiniz. Size bir başka komik sebep daha paylaşacağım bütün İstanbul gülecek. ‘Müşterek ve müteselsilen' yerine ‘ortaklaşa ve birlikte' demişiz. Biri eski Türkçe biri yeni Türkçe. Komediye, bahaneye, motivasyona bakar mısınız? Düştükleri duruma gülersiniz. Ama ne yazık ki bu trajikomik bir durum” diye konuştu.

"Çok yazık çok ayıp"

İBB Başkanına göre pazarlık sürecinde bir taraf olarak davet dahi edilmemiş olmaları bir “skandal” olarak tanımlanıyor. “Çok yazık, çok ayıp. Büyük bir skandal daha şirketin elemanları orada hazır, haberdar ediliyor, aynı anda bize yazı gönderiliyor.. ‘Biz ihaleyi yaptık işimiz bitti'. Suç duyurusunda bulunuyoruz. Pazartesi günü İBB’nin bütün avukatlarıyla suç duyurusunda bulunuyoruz. İstanbul’da ne kadar katılmak isteyen ne kadar avukat varsa suç duyurunda bulunuyoruz. Bütün hukukçularımız gidecekler 16 milyon insanın hakkını arayacaklar. Bu çok büyük bir mesele. Bu kokuşmuşluğun çok büyük meselesidir. Hakkımı arayacağım, beni 16 milyon insan bunun için seçti. 16 milyon insanın malını tek faaliyeti kültür sanat olan alanın tek verileceği yer İBB iken sermayesi 10 bin lira olup daha düne kadar 3 bin lira İBB'den maaş alan, düne kadar bir ailenin fertlerine ait vakfın yöneticisi olan bir şahsa verilmesinin altındaki motivasyon nedir? Bu motivasyon neyse başka yerlere de sirayet eder. Onun için hakkımızı arayacağız. Haydarpaşa'nın Sirkeci'nin o alanını bu halk müsaade etmediği sürece hiç kimse giremez.”

Yorumlar (0)