TBMM’de bu hafta: BOTAŞ’a tam yetki, ÖMK, Semra Güzel ve daha nicesi...

Meclis bu hafta Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan Semra Güzel’in fezlekesine, iklim değişikliğinden kur korumalı TL mevduat hesabına kadar pek çok konuyu görüşmek üzere toplanacak. 

GÜNDEM 17.01.2022, 09:15 17.01.2022, 14:50
TBMM’de bu hafta: BOTAŞ’a tam yetki, ÖMK, Semra Güzel ve daha nicesi...

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu haftaki gündemi oldukça yoğun seyredecek. Konuşulacak konuların hazır olduğu Meclis’in gündeminde şunlar yer alacak: 

Kur korumalı TL mevduatı 

Yeni ekonomi modelinin yasal alt yapısını oluşturan kur korumalı TL mevduatının görüşmeleri kaldığı yerden devam edecek. Henüz 10 maddesi kabul edilen mevduatın diğer 8 maddesinin de bu hafta görüşülmesi gündemde ve kabul edilmesi bekleniyor. 

BOTAŞ’a yetki verilecek 

Meclis’teki görüşmelerden en önemlisi belki de BOTAŞ’a verilmesi düşünülen yetki. Doğal gazın kademeli olarak fiyatlandırılması ve iklim şartlarına göre tarife belirlenmesi için bu yetkinin verilmesi gündemde. 



Memur ve emekli zamları 

Memur ve emeklilere verilen ancak ocak ayı maaşlarına henüz yansımayan yüzde 2,5’luk zam da bu hafta görüşülecek. Getirilecek olan 2,5 puanlık zamla birlikte memur ve emekliler, ocak ayında yüzde 30,95 zamlı maaş almış olacak. 

En düşük emekli aylığı belirlenecek 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği “En düşük emekli aylığının 2500 TL olması” hakkındaki öneri bu hafta içinde görüşülecek. Önerinin kabul edilmesi bekleniyor. 

BES’te devlet katkısı artırılıyor 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılması hakkındaki görüşmeler gerçekleştirilecek. 



Semra Güzel’in fezlekesi Meclis’te 

Meclis Karma Komisyonu, PKK’lı terörist ile görüntüleri çıkan HDP’li Semra Güzel’in fezlekesini görüşmek üzere toplanıyor. Fezlekenin kabul edilmesi halinde dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Genel Kurulu’nun “evet” demesi yeterli olacak. 

Öğretmenlik Meslek Kanunu 

Meclis Karma Komisyonu’ndan geçen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK), Genel Kurul’da görüşülecek.  

İklim değişikliği adımları 

İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nun raporu bu hafta Meclis Genel Kurulu’na sunulacak. Raporda, iklim değişikliğinin Türkiye’de ne gibi sonuçlar doğurduğu ve ilerleyen zamanlarda doğuracağı hakkında değerlendirmeler yer alacak. İklim değişikliğine karşı önlemlerin alınması bekleniyor. 



Mükelleflerin enflasyon muhasebesi 

Mükelleflerin enflasyon muhasebesinin ertelenmesine ilişkin teklif, Meclis’e getirilecek. Düzenlemeyle birlikte dövizlerini TL’ye çeviren kurumların, kurumlar vergisi mükellefleri için vergi istisnasının sağlanması gündemde. 

Yorumlar (0)