TBMM: Sözde barış planı ölü doğmuştur!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu olan siyasi partiler, ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan sözde Orta Doğu barış planını ortak bir bildiri ile kınadı. Bildiride, ABD yönetiminin Kudüs'ün statüsü, Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı ve yasadışı yerleşimler gibi en temel problem alanlarında bugüne kadar izlediği politikalarla Filistin tarafının güvenini kaybettiği ve sözde barış planının ölü doğduğu vurgulandı.

GÜNDEM 29.01.2020, 17:10 29.01.2020, 17:54
TBMM: Sözde barış planı ölü doğmuştur!

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin-İsrail meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırlanan sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini açıklamıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu olan siyasi partiler, Trump'ın sözde barış planını ortak bir bildiriyle kınadı. 

"İki devletli çözüm perspektifine tamamen aykırı"

Sözde Orta Doğu barış planının ihtilafın iki tarafından biri olan Filistin'i bütünüyle dışladığı ve ABD yönetimi tarafından tek yanlı, hakkaniyetten uzak bir yaklaşımla hazırlandığına dikkat çekilen bildiride, "Söz konusu plan, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına ve iki devletli çözüm perspektifine tamamen aykırıdır." denildi.

Bildiride, "Bu plan, taraflar arasında bir müzakere zemini sağlamaktan ziyade, İsrail'in insanlığın kalbi olan Mescid-i Aksa dâhil Filistin topraklarında on yıllardır derinleştirerek sürdürdüğü işgale uluslararası meşruiyet kazandırmayı ve bunu Filistin tarafına dayatmayı amaçlamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

"Filistin halkının temel hak ve özgürlüklerinin hiçe sayılması ibret verici"

Yapılmak istenenin işgal sürecini ilhaka çevirmek olduğu kaydedilen bildiride, "Tüm Orta Doğu'nun barış, güvenlik ve istikrarını doğrudan ilgilendiren böylesine önemli bir konunun iç politika malzemesi yapılarak, Filistin halkının kendi geleceğini tayin hakkı başta olmak üzere, temel hak ve özgürlüklerinin hiçe sayılması ve uluslararası hukukun ve adaletin yok olması üzüntü ve ibret vericidir." ifadelerine yer verildi. 

"ABD yönetimi izlediği politikalarla Filistin tarafının güvenini kaybetti"

Bildiride, ABD yönetiminin Kudüs'ün statüsü, Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı ve yasadışı yerleşimler gibi en temel problem alanlarında bugüne kadar izlediği politikalarla Filistin tarafının güvenini kaybettiği ve sözde barış planının ölü doğduğu vurgulandı.

"Tek çözüm başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti"

Sözde barış planının, iki devletli çözüm vizyonunu yok sayan ve ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararları başta olmak üzere uluslararası hukukun temel kurallarının ihlâli anlamına gelen öneriler içerdiği ve uluslararası toplum nezdinde kabul görme ihtimalinin de olmadığı aktarılan bildiride, "Bu vesileyle, İsrail-Filistin meselesinin çözümünün, ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti'nin vücut bulmasıyla mümkün olacağını bir kez daha vurguluyoruz. Türkiye, Filistin halkının temel hak ve özgürlüklerini gözetmeyen, Filistin Devleti'nin ve halkının kabul etmediği hiçbir girişimi desteklemeyecek, uluslararası toplumun vicdan ve sorumluluk sahibi üyeleriyle birlik ve dayanışma içinde, zulüm, dayatma ve işgale karşı Filistin halkının meşru haklarını tüm platformlarda savunmaya devam edecektir." denildi.

"Planı esefle kınıyoruz"

Bildiride, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan tüm siyasi partiler olarak yukarıda sıraladığımız görüşler temelinde, İsrail-Filistin ihtilafına yönelik olarak ABD yönetiminin yayımladığı sözde barış özünde istikrarsızlık ve çatışma mahiyetindeki planını yok sayıyor ve esefle kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Trump'ın sözde "Yüzyılın Barış Planı"

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını uluslararası kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğu tehdidinde bulunmuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" şeklinde değerlendirmişti.

Yorumlar (0)