TBMM onayladı, seçim barajı düşürüldü!

Seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu tarafından onaylandı. Seçim barajı resmen yüzde 7'ye inmiş oldu.

GÜNDEM 31.03.2022, 21:26 02.04.2022, 10:22 Hakan Öksüz
TBMM onayladı, seçim barajı düşürüldü!

Seçim barajıyla ilgili tartışmalar, son zamanlarda gündemi meşgul etmişti. Yüzde 10 olan seçim barajının düşürülmesi gerektiğiyle ilgili talepler, daha yoğun şekilde dillendirilmeye başlamıştı. Seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesiyle ilgili kanun teklifi, TBMM tarafından onaylandı. Böylece seçim barajı resmen, yüzde 7'ye düşmüş oldu.

Peki bundan sonra seçim sistemi nasıl olacak? Bundan sonra siyasi partilerin grup kurması zorunlu olmayacak. Bir partinin içinde yer aldığı ittifakın toplam oy oranı yüzde 7'yi geçerse, her parti kendi aldığı oylar üzerinden milletvekili çıkaracak. 

Görme engelliler yardım almadan oy kullanabilecek!

TBMM'de grubunun olması, bir siyasi partinin seçimlere katılabilmesi için yeterli koşul olmayacak. Seçime katılma yeterliliği kazanan partiler, peş peşe iki kez ilçe, il ve büyük kongresini düzenlememiş olması halinde bir sonraki seçimlerde yer alamayacak. Görme engellilerin yardım almadan oy kullanabilmesi için seçi pusulalarına gerekli şablonlar eklenecek.

Peki il seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri nasıl belirlenecek? Üyelerin il merkezinde görevli olması, kınama ya da disiplin cezası almaması gerekecek. Üyeler, isim çekme yöntemine göre seçilecek. Kurulun başkanı, isim çekme yöntemiyle belirlenen hakim olacak. Şayet isim çekmek için hakim bulunmazsa kurul başkanlığı görevi, en kıdemli hakime gidecek.

"Cumhurbaşkanı adayı" tartışması!

Seçim yasası teklifi hakkında "ahlâksız teklif" yorumunda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun bu ifadeleri gerginliğe yol açtı. olarak nitelendirmesi kısa süreli gerginliğe neden oldu. AK Parti, MHP ve CHP'li milletvekilleri arasında "Cumhurbaşkanı adayınız kim?" tartışması başladı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "Sonra öğrenirsiniz, merak etmeyin. Zaten sizin lideriniz meraklıları çok sevmiyor." dedi.

Yorumlar (0)