TBMM Karma Komisyon'dan Semra Güzel kararı

Meclis Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu, HDP'li Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdi.

GÜNDEM 17.02.2022, 18:42 18.02.2022, 08:58
TBMM Karma Komisyon'dan Semra Güzel kararı

Komisyon, AK Partili vekil Yusuf Beyazıt başkanlığında bir araya geldi.

Komisyon, yaklaşık olarak 7 saat boyunca süren toplantıda, 'terör örgütüne mensup olma' iddiasıyla kendisi hakkında dokunulmazlık fezlekesi düzenlenen HDP Diyarbakır Milletvekili Güzel'in yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik, oy çokluğuyla karar verdi.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Beyazıt, Güzel'in dokunulmazlığının iki dosyada da kaldırılması yönünde karar verildiğini kaydederek, "Yani artık Genel Kurul'un takdirine kaldı. Önümüzdeki pazartesi günü, eğer varsa muhalefet şerhi ile birlikte gelecek raporumuzu hazırlıyor ve Genel Kurul'a sunuyor olacağız." şeklinde konuştu.

Süreç nasıl işliyor?

Mevzuat doğrultusunda, dokunulmazlığın kaldırılmasına karar veren komisyon raporları, direkt olarak Genel Kurul gündemine alınıyor.

Vekillere dağıtılan rapor, Genel Kurul'da okunuyor ve görüşülüyor. Biri aleyhte diğeri de lehte olmak kaydıyla, iki vekil rapor üzerinde konuşuyor. Fezlekesi olan vekil dilerse kendi savunmasını yapabiliyor veyahut başka bir vekil arkadaşına savunmada bulunması için bu hakkını sevk edebiliyor. Savunma ve söz talebi yoksa görüşmeler sona eriyor.

Ardından komisyonun dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin raporu oylamaya sunuluyor. Genel uygulama doğrultusunda açık oylamaya gidiliyor. Genel Kurul'da yasama dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair oylamada, 151 oy yeterli oluyor.

Yorumlar (0)