TBMM'de elektronik yoklama dönemi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Genel Kurul faaliyetlerinde alışılmışın dışında yeni bir uygulama dönemi başladı. Milletvekillerinin Genel Kurul açılışlarındaki devamsızlığının tespit edilmesi için elektronik yoklama yapılması kararı verildi. İçtüzük ve Anayasa’ya göre bir milletvekili 1 ay içinde 5 oturuma katılmadığı durumda milletvekilliği düşüyor. Uygulama, hakkında yakalama kararı çıkarılan ve dokunulmazlığı düşürülen HDP'li Semra Güzel'i de ilgilendiriyor.

GÜNDEM 02.06.2022, 08:46 02.06.2022, 14:30
TBMM'de elektronik yoklama dönemi

Artık Meclis Genel Kurulu çalışmalarında elektronik yoklama dönemi başlıyor. Söz konusu uygulama ile Genel Kurul görüşmelerine milletvekillerinin katılımı denetlenecek. 

Milletvekili devamsızlıkları denetlenecek

Meclis Başkanvekili Celal Adan tarafından ilk uygulama yapıldı. Daha önce Genel Kurul'da, toplantı yeter sayısı Meclis Başkanvekilinin kanaatine göre tespit ediliyordu.

Elektronik yoklamanın haziran ayında devam etmesi bekleniyor.

Bu yöntemle birlikte, milletvekillerinin devamsızlıklarının belirlenmesi ve daha etkin bir şekilde yasama faaliyetlerine katılımın sağlanması hedefleniyor.

Meclis İçtüzüğü ve Anayasa’ya göre bir milletvekili, izinsiz ya da özürsüz olarak Meclis çalışmalarına bir ay içinde toplam 5 gün katılmazsa milletvekilliği düşürülebilir. 

HDP’li Semra Güzel’i de yakından ilgilendiriyor

Yeni uygulama ile beraber hakkında yakalama kararı çıkartılan ve dokunulmazlığı kaldırılan HDP milletvekili Semra Güzel'in de devamsızlığı belirlenecek.

Meclis Başkanlık Divanı'nın raporu, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinin yer aldığı Karma Komisyona yollanacak. Söz konusu raporun, Karma Komisyon tarafından görüşülmesinden sonra ise Genel Kurul’da Semra Güzel’in durumunun oylanacağı ve milletvekilliğinin düşürüleceği belirtiliyor.

Yorumlar (0)