TBMM Başkanı Şentop’tan yeni anayasaya değerlendirmesi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bugün 27. Dönem 4. Yasama Yılı değerlendirme toplantısında konuştu. Konuşmasında eğer ciddi, samimi bir irade ortaya konulabilirse yeni bir anayasa yapabileceğini inandığını belirtti

GÜNDEM 30.09.2021, 17:01 02.10.2021, 10:28
TBMM Başkanı Şentop’tan yeni anayasaya değerlendirmesi

Mustafa Şentop, bugün TBMM Tören Salonu’nda gerçekleştirilen 27. Dönem 4. Yasama Yılı değerlendirme toplantısının ardından gazetecilerin karşısına çıkarak sorularını yanıtladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin siyasi bütün sorunların görüşülerek çözüldüğü yer olduğunu ifade eden Şentop, TBMM'nin, anayasa ve kanun değişiklikleri yaparak parlamento kararı aldığını, denetim bağlamında da araştırma komisyonları kurularak dengenin sağlandığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Bir sorunun çözüm yeri Meclis'tir' derken ne diyorsunuz? Anayasa değişikliği mi? Kanun değişikliği mi? Bir komisyon kurulmasını mı öneriyorsunuz? Bu şekilde somutlaşan bir tartışma olursa verim alabiliriz. Yoksa soyut tartışmalar siyasetimize, toplum hayatımıza katkı vermez” açıklamasını yaptı.

Şentop ayrıca ne tür bir sorun olursa olsun bu sorunların muhatabı olan kişilerin bazı milletvekilleri veya bazı siyasi partiler değil, TBMM çatısı altında bulunan bütün milletvekilleri, TBMM'nin tamamı olduğunu vurguladı. Ve bu yüzden belli konuları, belli kişilerle görüşmenin parlamentonun geleneklerine aykırı olduğunu belirtti. 

“Ciddi ve samimi irade olursa yeni anayasa yapılabilir”

Yeni anayasa çalışmaları sürecine yönelik değerlendirmesinin istenmesi üzerine Şentop, yeni anayasaya bir ihtiyaç olduğunda herkesin mutabık kaldığını söyledi.

Şentop, bunun içeriği, yapılma yöntemleriyle ilgili tartışmalar yaşandığını ve tartışmaların verimli olabileceğini belirterek, "Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı vardır. TBMM, bu anayasayı yapacak güçtedir, kudrettedir. Hem hukuken hem siyaseten bu konuda kararlılık olursa, ciddi ve samimi bir irade olursa yeni anayasa yapılabilir." diye konuştu.

Yorumlar (0)