TBMM Başkanı Şentop’tan Dohuk mesajı: Terör ihtimali yüksek

Irak’ın Dohuk kentinin Zaho ilçesinde düzenlenen saldırı ile ilgili açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye'nin alanda teröristlere yönelik uluslararası hukuk kapsamında oluşturduğu eylemleri gölgelemek adına terör yapılanmasının ve teröristlerin gerçekleştirme ihtimali oldukça yüksek bir hareket olarak görülüyor" dedi.

GÜNDEM 21.07.2022, 16:27 21.07.2022, 16:30
TBMM Başkanı Şentop’tan Dohuk mesajı: Terör ihtimali yüksek

TBMM’nin ev sahibi olduğu İstanbul’da ki bir otelde gerçekleştirilen Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye Üçlü Meclis Başkanları İkinci Görüşmesinin tamamlanmasının sonrasında Şentop, gazetecilerin sorularını cevapladı.

“Hukuki ve insani şekilde mücadelemize devam ediyoruz”

Şentop basın mensuplarının Zaho'da gerçekleştirilen saldırı hakkındaki soruları üzerine, “Yaralılara acil şifalar, vefat edenlere Allahtan rahmet diliyorum” dedi.

Terörle mücadele kapsamında Türkiye'nin uzunca bir süredir uluslararası hukuk temelinde ve insan hakları çerçevesinde faaliyetlerine devam ettiğini aktaran Şentop, "Yaşanan bu olay hem hukuki hem de siyasi noktada hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur. Türkiye de mevcutta yer alan askeri olanaklar ve teknolojik fırsatlarla sürdürülebilir bir hassasiyettir. Bu konuyu uzunca bir süredir takip ediyoruz. Ülkemiz, aranması bulunan ve Türkiye'de büyük katliamlara yol açmış, cinayetler gerçekleştirmiş olan teröristleri girdikleri deliklerden tek tek çıkararak etkisiz duruma getiriyor veya yargılanmak amacıyla Türkiye'ye ulaştırıyor. Bundan dolayı teröristlere karşı hukuki ve insani duyarlılık içerisinde gerçekleştirilen bir mücadeleden bahsediyoruz. Türkiye bu mücadeleyi gerçekleştirecek olan teknolojik olanaklara da sahiptir. Bu sebepten sivillere karşı gerçekleştirilen bu tarzda saldırılar ilk olarak Türkiye'yi rahatsız etmektedir. Bu hususta Dışişleri Bakanlığımızdan da bir açıklama yapıldı. Bu saldırının hakikatinin meydana çıkartılması ve faillerinin belirlenmesi doğrultusunda Türkiye'nin her şekilde iş birliği hususunda hazır olduğunu ifade etmek isterim. Bunu Dışişleri Bakanımız da daha öncesinde söylemişti. Ben, yeniden taziyelerimi ve baş sağlığı dileğimi iletmek isterim" dedi.

“Teröristlerin saldırıyı yapmış olması büyük bir olasılık”

Yaşanan saldırının terör örgütü tarafından yapıldığına dair açıklamalara değinilmesi üzerine Şentop, "Bu şekilde bir olasılık çok yüksek zaten. Türkiye'nin bu alanda teröristlere yönelik uluslararası hukuk kapsamında düzenlemiş olduğu eylemlere gölge düşürmek istiyorlar. Bunun için terör yapılanmaları ve bunlara bağlı teröristler tarafından yapılma olasılığı yüksek bir eylem şeklinde görüyoruz" diye konuştu.

Şentop, HDP’nin meclis toplanması çağrısına tepki gösterdi

Saldırının sonrasında HDP’nin Meclis’e toplanma talebinde bulunması ile ilgili TBMM Başkanı Şentop, "Meclis'in bir araya gelmesi için usul bellidir. Bu tarzda durumlar siyasi mesajlar olarak görülmektedir. Bu zamana gelene kadar teröristlerin, YPG/PKK terör örgütünün insanlara karşı düzenlemiş olduğu birden fazla eylem yaşandı. Bu konularla ilgili daha öncesinde Meclis'i toplantıya davet etmek bir yana dursun olağan bir toplantı bile talep edilmedi. Bu hususta, bu düşüncede bir siyasi açıklama gerçekleştirmelerini samimiyetsiz ve yanlış görüyorum" yanıtını verdi.

Yorumlar (0)