TBMM Başkanı Şentop, Fevzi Çakmak’ın kabrinde emekli amiralleri eleştirdi

'Mareşal Fevzi Çakmak'ın kabrini ziyaret eden TBMM Başkanı Mustafa Şentop, emekli amiralleri eleştirerek Fevzi Çakmak’ın politika ve ordu arasında ayrım yapabildiğini söyledi.

GÜNDEM 10.04.2021, 17:31 11.04.2021, 15:15
TBMM Başkanı Şentop, Fevzi Çakmak’ın kabrinde emekli amiralleri eleştirdi

Şentop, vefatının 71. yılında kabri başında dualarla anılan Mareşal Fevzi Çakmak’ın kabrini ziyaret ederek bazı açıklamalarda bulundu.

“O milletvekili olmasına rağmen askerliği tercih etti”

Mareşal Fevzi Çakmak'ı ölüm yıldönümünde hayırla yad ettiklerini ifade eden TBMM başkanı Mustafa Şentop, Fevzi Çakmak’ın her zaman günlünün askerlikten yana olduğunu söyledi.

Fevzi Çakmak’ın iki dönem boyunca milletvekilliği yapmasına rağmen daha sonra askerlik mesleğini tercih ettiğini belirten Şentop, "Fevzi Paşa politika ve askerlik mesleği arasındaki hassas dengenin farkındaydı. Ordu mensuplarının siyasete karışmasına razı değildi. Bu fikrini de açıkça beyan ederdi” dedi. 

"Ordunun politikaya karışmasına razı gelmem”

Fevzi Çakmak paşanın ordu mensuplarının siyasete karışmaması yönündeki sözlerini Şentop, şu ifadelerle dile getirdi, “Bu söylediklerini asla olamaz. Sizlerin o yoldan vazgeçmenizi öneririm. Hepimiz olduğumuz mevkilerde memleketin gelişmesi için çalışacağız. Yapılacak bir sürü işimiz var. Bu da hepimize fazlasıyla yeter. Eğer teklifinizi kabul edersem benim yerimi alacak paşa da aynı yolda gidebilir. Bunu diğerleri takip eder. O zamanda memleket diktatörlüğe doğru gider. Bu durumda halkın bizden beklediklerinin hiçbirisi de yapılamaz.”

Şentop, son olarak da, “Mareşal Fevzi Paşa bu ifadeleriyle her zaman geçerli olacak bir ders vermiştir. O asla kayıt dışı bir siyaset amacı gütmemiştir” dedi.

Yorumlar (0)