Taşlar bile poşetlenecek! İşte yeni hac kuralları...

Riyad yönetimi hac ibadeti için yeni tip koronavirüs (Covid-19) kapsamında belirledikleri kuralları duyurdu.

GÜNDEM 06.07.2020, 15:05
Taşlar bile poşetlenecek! İşte yeni hac kuralları...

Suudi Arabistan’ın resmî haber ajansı SPA, hükümete bağlı Hastalıklardan Korunma ve Mücadele Merkezi tarafından belirlenen ve hac mevsimi boyunca Covid-19'dan korunma amaçlı uygulanacak olan sağlık protokolünü yayınladı.

kabe hac koronavirüs

İşte Hac ibadetinde yasaklar ve kısıtlamalar

Hac ibadeti esnasında Covid-19’dan korunmak amacıyla uyulması gereken şartların yer aldığı protokol metnine göre Mina Müzdelife ve Arafat'a izinsiz girilmeyecek, hac ibadeti ifa edilirken maske takılmak zorunlu olacak.

Mina Müzdelife ve Arafat'ta, 50 metrekarelik alana sahip çadırlarda en fazla 10 kişi olacak.

Şeytan taşlamada kullanılacak çakıllar dezenfekte edilip paketler içinde hacılara dağıtılacak.

Tavaf ve say alanlarında da hacılar her kata dağılacak ve en az yarım metre ya da bir metrelik sosyal mesafenin korunmasını sağlanacak. Bunun için şeritler çizilecek.

Hacılar toplu halde bir yerde bulunamayacak. Kâbe ve Hacerul Esved'e dokunmak ve öpmek yasak.

Maske ve sosyal mesafe kuralına uyulacak şekilde cemaatle namaza izin verilecek.

Zemzem ve içme suları pet şişelerde kişilere özel olarak verilecek.

Hac sırasında Covid-19 çıkanlar ne yapacak?

Koronavirüs semptomları gösteren kişilerin hac ibadetini tamamlamasına izin verilecek fakat bu kişilerin sadece kendisi gibi Covid-19 şüphelileri olan grupla hareket edebilecek.

Covid-19 semptomu bulunanlar, kendilerine özel olarak tahsis edilen yerlerde kalacak. Şüpheliler özel otobüsleri kullanacak ve kendileri için özel hazırlanan programa bağlı kalacak.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Haziran ayında yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi sebebiyle 2020 yılında hac ibadetini sadece ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacağını duyurmuş ve yurt dışından hacı adayı kabul edilemeyeceğini açıklamıştı.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Tevfik er-Rabia ise hac yapacakların 65 yaş altında olması gerektiğini ve kronik rahatsızlığının olmaması gerektiğini bildirmişti.

Yorumlar (0)