Tarihin en absürt uçak kaçırma eylemleri!

Tarihin en absürt uçak kaçırma eylemleri haberimizde...

GÜNDEM 10.10.2019, 11:05 10.10.2019, 12:24
Tarihin en absürt uçak kaçırma eylemleri!

16 Eylül 1969 tarihinde Sadi Toker isimli bir genç, Türk Hava Yolları'na ait TC-SEC yolcu uçağını 55 yolcu ve 6 mürettebat ile birlikte Sofya'ya kaçırdı. Hava korsanı Toker, oyuncak tabancasıyla birlikte Bulgar makamlarına teslim oldu. Peki olay günü neler yaşandı?

Takvimler 16 Eylül 1969'u gösteriyordu. Kaptan pilotlar Enver Küçük ve Nazmi Kırsever denetimindeki TC-SEC tescilli VISCOUNT 794D uçağı, 56 yolcu ve 6 mürettebat ile birlikte İstanbul-Ankara-Samsun seferini gerçekleştirecekti.

SEC uçağı, saat 12.30'da Yeşilköy'den kalktı. Ankara rotasında seyir halindeyken Yalova üzerine geldiği sırada ilginç bir olay yaşandı. Sadi Toker isimli bir hava korsanı, pilot kabinine girdi. Sonradan oyuncak olduğu fark edilen tabanca ve sustalı bıçak ile polisleri tehdit etmeye başladı. 

Uçağı demir perde ülkelerinden birine götürmek istediğini belirten Toker, elindeki oyuncak tabancayı kaptan pilot Nazmi Kırsever'in kafasına dayadı.Önce Bükreş'e gitmek istediğini söyleyen hava korsanı, daha sonra kararını değiştirip uçağın Sofya'ya indirilmesini istedi. Kokpit ekibi, havacılık kaidelerine uyarak Sadi Toker'in isteğini yerine getirdi ve uçağı TSİ 14.25'de Sofya-Vrazhdebna Havalimanı'na indirdi. 

İnişin ardından Türk ve Bulgar makamları arasında görüşmeler başladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olduğu belirlenen hava korsanı Sadi Toker, oyuncak tabancasıyla birlikte Bulgar makamlarına teslim oldu. Diplomatik girişimler sonucu SEC uçağı, Sofya-Vrazhdebna Havalimanı'daki 1,5 saatlik bekleyişinin ardından 55 yolcu ve 6 mürettebat ile birlikte İstanbul'a döndü. 

Tek absürt uçak kaçırma eylemi bu değil. İşte insanları şaşkınlığa uğratan diğer eylemler...

Aşkı için Paris uçağını kaçıran adam

1 Mayıs 1976 tarihinde THY’nin DC-10 İzmir uçağı, Fransa'nın Paris-Orly Havalimanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzere havalandı. Uçaktaki yolcular arasında 36 yaşındaki Sarıkamışlı Türk işçisi Zeki Ejder de vardı.

THY uçağı Fransa semalarında süzülürken bir anda alışılmadık bir olay yaşandı ve uçak rota değiştirdi. Rota değişikliğinin nedeni ise Fransa'dan sınır dışı edilerek Türkiye'ye geri verilen Zeki Ejder’di. Hava korsanı, sustalı bıçağı ile kaptan pilotu tehdit ederek uçağı kaçırdı ve rotayı Marsilya yönüne çevirdi.

Yaklaşık 2,5 saat boyunca uçağın havada kalmasına neden olan Ejder, sevdiği kadın için Fransa'da kalmak istiyordu. En sonunda Orly Havalimanı'na inmek zorunda kalan uçak ve yolcular sağ salim kurtarıldı. Hava korsanı, Fransız polislerinin gözetiminde aynı uçakla İstanbul'a getirilerek Türk güvenlik görevlilerine teslim edildi. 

Zeki Ejder, Fransız makamlarının kendisini haksız yere sınır dışı etmelerini protesto etmek amacıyla uçağı kaçırdığını belirterek, "Fransa’dan ayrılmak istemiyordum. O ülkede bir gönül bağım var, bir kızı seviyorum. Bu nedenle de Türkiye’ye dönmek istemiyordum." dedi. Hava korsanı, kaçırdığı uçağın Türk uçağı olduğunu bilmediğini de söyledi.

Kaçırılan uçağın kaptan pilotu Erhan Suar, sanığın aklî dengesinin bozuk olduğunu sandığını ve yolcuların kaçırılma olayını Orly havalimanına yeniden dönünce öğrendiklerini belirtti. 

Liseli hava korsanları

19 Mart 1977 tarihinde İsmail Açan ve Hanefi Güzel isimli iki ortaokul öğrencisi, Diyarbakır yolcu uçağını Beyrut’a kaçırdı. Olay sırasında pilot Ethem Durak hafif yaralandı. Hava korsanları, Lübnanlı güvenlik güçlerine teslim oldular.

Korsanlarla görüşmeleri yöneten Lübnan Başbakanı Selim Hoss, bir polisin Türk asıllı eşinin gençleri teslim olmaya ikna ettiğini söyledi. 173 yolcu ve 7 mürettebatı bulunan uçak, Türkiye’ye döndü.

Oyuncak pandaya bomba süsü 

24 Şubat 1998 tarihinde THY'ye ait RJ 100 tipi 'Gaziantep' uçağı, Adana-Ankara seferini yapmak için saat 21.05'te havalandı. Sefer sırasında Mehmet Dağ isimli hava korsanı, elindeki oyuncak pandanın içinde bomba olduğunu iddia ederek Tahran'a gitmek istediğini bildirdi. 63 yolcu ve 5 mürettebat ile rotasını İran'a çeviren uçak, pilotların ikazı üzerine saat 22.46'da yakıt ikmali için Diyarbakır'a indi. 

Güvenlik güçleri alarma geçerek uçağın etrafında güvenlik çemberi oluşturdu. 1967 doğumlu hava korsanı, ilk olarak 8'i hasta 21 yolcuyu serbest bıraktı. Kendisini "Allah'ın şehidi" olarak tanıtan hava korsanını ikna edebilmek için havalimanına bir de psikolog getirildi.

Darp, kız kaçırma, pasaportsuz seyahat ve hırsızlık girişimi suçlarından sabıkalı hava korsanı, pazarlıklar devam ederken uçağa iki karton sigara, 30 tane puro, kola ve çamaşır ipi istedi. Kendisini Avrasya Feribotu eylemcilerine benzeten Mehmet Dağ, eylemi yoksullar adına yaptığını ileri sürdü. Uçakta saatlerce terör havası estiren korsan, cesur yolcuların girişimi sonucu yakalandı.

"Uçağı kaçırmamı Atatürk istedi"

10 Nisan 2007 tarihinde Pegasus Havayolları'nın Diyarbakır-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı, Mehmet Gökşingöl isimli bir hava korsanı tarafından kaçırıldı. Uçağı 178 yolcu ve 7 mürettebatla kaçıran hava korsanının bahanesi ise bir hayli tuhaftı. 

10 günden beri rüya gördüğünü ve Atatürk'ün bu uçağın düşeceğini söylediğini iddia eden Gökşingöl, "Ben de düşmemesi için pilottan uçağın rotasını değiştirmesini istedim." dedi.

Hava korsanının esrar ve alkol kullandığı tespit edildi. 

Yemek bıçağı ile rehin aldı

21 Ekim 2009 tarihinde Mısır Havayolları’nın İstanbul-Kahire seferini yapan uçak, Sudan uyruklu bir hava korsanı tarafından kaçırılmak istendi. Hava korsanı, yemek servis tabağındaki metal bıçak ile hostesi rehin alarak uçağı Kudüs'e indirmek istedi. 

Korsan, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu etkisiz hale getirildi ve yolcular kurtarıldı.

Soçi görünümlü İstanbul

7 Şubat 2014 tarihinde Pegasus Havayolları'nın Harkov-İstanbul seferini yapan 751 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi uçağı, Ukrayna ve Rusya arasından yaşanan krizi protesto etmek için kaçırılmak istendi. 110 yolcu ve 6 mürettabatı bulunan uçak Karadeniz semalarındayken, Ukrayna asıllı bir yolcu "Üzerimde bomba var." diyerek kokpite girmeye çalıştı. Uçağın kış olimpiyatlarının gerçekleştirildiği Rusya'nın Soçi kentine gitmesini istedi.

Pilotun "kaçırılma sinyali" vermesinin ardından 2 F-16 havalandı. Pilotlar, Soçi kentine gidildiği izlenimini vererek uçağı saat 18.05'te Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi. 

4 saat sonra yolcular tek tek tahliye edildi. Uçağa sızan özel harekâtçılar, hava korsanını kısa bir boğuşmanın ardından silah kullanmadan etkisiz hale getirdi. Korsanın üzerinden bomba çıkmadı. 

Yorumlar (0)