Tarihi eser kaçakçılarına "Miras" operasyonu: 17 kişi tutuklandı

Kaçak kazılar yoluyla buldukları tarihi eserleri yurt dışındaki müzayedelere gönderip satılmasını sağlayan ve buradan haksız kazanç toplayan gruba ilişkin "Miras" ismi verilen operasyonda gözaltına alınan 34 zanlıdan 17'si tutuklandı.

GÜNDEM 04.06.2022, 11:42
Tarihi eser kaçakçılarına "Miras" operasyonu: 17 kişi tutuklandı

Konya merkezli tarihi eser kaçakçılarına ilişkin Miras Operasyonu'nda gözaltına alınan 34 zanlıdan 17'si tutuklandı.

17 şüpheli tutuklandı

Seydişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 120 şüpheliden 2 şüpheli daha Seydişehir Adliyesi'ne sevk edildi.

Son sevk kararlarıyla birlikte emniyetteki işlemlerinden sonra adliyeye sevk edilen şüphelilerin sayısı 34'e çıktı.

Savcılıktaki işlemlerinden sonra zanlılardan 3'ü serbest bırakıldı. Diğer 31 zanlıdan 17'si sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanırken, 14'ü ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

Bizans Dönemi'ne ait olduğu belirtilen bir sikkeyi İsviçre'nin Zürih kentindeki bir müzayedede satışa çıkaran ve ardından yakalanan H.S'nin telefonundan toplanan bilgiler kapsamında, Türkiye genelinde tarihi eser kaçakçılığı yaptığı tespit edilen şüphelilerin belirlendiği bildirildi.

1750 eser, Avusturya’ya kaçırıldı

Seydişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, KOM Daire Başkanlığınca, avukat olduğu belirlenen N.A'nın, Türk ve Bulgar vatandaşlığı bulunan N.M'yi kurye olarak kullandığı ve Avusturya'ya 1750 tarihi eseri kaçırdığı tespit edildi.

İki ülke arasındaki ortak çalışma sonucunda bu eserlerin, Avusturya gümrük birimince ele geçirildiği öğrenildi.

Şüphelilerden R.A'nın son 5 sene içinde elde ettiği gelirin 15 milyon TL olduğu ortaya çıktı. Diğer şüphelilerden H.S'nin de yaklaşık olarak 5 milyon TL gelirinin Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporlarında bulunduğu aktarıldı.

3 kişinin mal varlıklarına el konuldu

Öte yandan 20 milyon TL’nin üstünde gelir elde ettiği tespit edilen 3 şüphelinin mal varlıkları için tedbir isteği verildiği bilgisine ulaşıldı.

31 Mayıs'ta, Konya merkezli 38 ilde düzenlenen Miras Operasyonu'nda 120 şüpheli yakalanmıştı.

Şüphelilerin, kaçak kazılar sonucunda bulunan eserleri yurt dışındaki müzayedelere gönderip satılmasını sağlayarak haksız kazanç topladığı iddia edilmişti.

Yorumlar (0)