Taliban’dan kaçan Afgan mülteciler, akın akın Türkiye’ye geliyor 

Taliban’ın güçlenmesi sebebiyle endişe duyan Afganlar, İran üzerinden Türkiye’ye geçiş yapıyor. Bir sıra halinde yürüyerek sınırı geçen Afgan mülteciler, askeri kameralarla görüntülendi. 

GÜNDEM 12.07.2021, 11:55 12.07.2021, 13:41
Taliban’dan kaçan Afgan mülteciler, akın akın Türkiye’ye geliyor 

Taliban’ın Afganistan’da hızlı şekilde güçlenmesi ve pek çok şehri ele geçirmesinden endişe duyan Afgan aileler, mülteci konumunda ülke değiştirmeye başladı. ABD ordusu ve NATO güçlerinin bölgeden çekilmesi sayesinde varlıklarını ve şiddetlerini artıran Taliban üyelerinden kaçışların tekrar başladığı ülkede vatandaşlar, önce İran’a oradan da Türkiye’ye geçti. Bir çizgi üzerinde uzun kuyruklar halinde yürüyerek yol alan Afgan gruplarının görüntüleri, İran askerleri tarafından kaydedildi ve sosyal medyada paylaşıldı. 



Mülteciler akın akın Türkiye’ye geliyor 

Afganistan’dan yola çıkan ve İran üzerinden geçerek Türkiye’ye giriş yapan mültecilerin günlük sayısının bini bulduğu söyleniyor. Yasa dışı yollarla ülkeye giriş yapanlar İl Göç İdarelerine gönderilirken ülkeye gelen Afgan memurların da yasal olarak oturum izni almak amacıyla sürekli olarak başvurdukları bildiriliyor. Öte yandan Türkiye’ye vize başvurusunda bulunan Afgan memurların çok az bir kısmı vize alabiliyor. 



ABD ve NATO çekilmeye başladı 

Geçtiğimiz günlerde ABD ordusu, Bagram Hava Üssü’nü Afgan yetkililere devretmiş ve ülkedeki son askerlerin de çekmeye başlamıştı. ABD Başkanı Biden, 11 Eylül 2021 tarihine kadar ülkedeki tüm askerlerinin ve teçhizatlarının çekileceğini aktarmıştı.  



ABD ve NATO’nun 20 senelik savaşının bedeli 2 trilyon dolar 

ABD ve NATO üyeleri, 11 Eylül saldırılarının sorumluları olarak El Kaide örgütünü görmüş ve Afganistan’ın bu örgüt üyelerini sakladığı gerekçesiyle 7 Ekim 2001 tarihinde Afganistan’a giriş yapmıştı. 



Brown Üniversitesi tarafından yürütülen “Savaşın Maliyetleri” projesi kapsamında 2001 senesinden bu yana yapılan araştırmalara göre 20 sene süren savaşın maliyet, 2 trilyon dolardan fazla tuttu. ABD’den 2 bin 442 asker ölürken 1144 NATO personeli de hayatını kaybetti. 20 bin 666 ABD askeri ise yaralandı.  

Yorumlar (2)
Ulaş 3 yıl önce
Savaşın Hainler kaçmak nedir bide Hainleri besleyeceğiz binlerce işsiz genç varken eli silah tutan ne olduğu belirsiz insanlara iş,ekmek,konaklama kapısı açacağız kadın ve çocuklar baştacı ama gençlerin bize sığınmasına karşıyım almayın kardeşim bunları
Meger 3 yıl önce
16-45 yas arasi ise yaramaz erkek cogunlugu. Daha dun gebzede bitane afgan 17 yasinda bi kiza tecavuz etmeye kalkisti basaramayinca basini tasla ezdi. Yaziklar olsun