Taliban: “Türkiye daha farklı bir role sahip olabilir”

Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan vekili Emirhan Muttaki geçtiğimiz gün gerçekleştirdikleri Ankara ziyaretiyle ilgili, Türkiye’nin Afganistan’da çok daha farklı bir role sahip olabileceğini belirtti.

GÜNDEM 16.10.2021, 17:03
Taliban: “Türkiye daha farklı bir role sahip olabilir”

Ankara’ya ziyarette bulunan Taliban yönetiminin başındaki isim Emirhan Muttaki Türkiye ile yapılan görüşmelerle ilgili konuştu. Ankara temaslarını kendi açısından değerlendiren ve Türkiye’den beklentilerini aktaran Muttaki, Taliban’ın Türkiye tarafından resmen tanınması ve Amerika’nın bloke ettiği Afganistan varlıklarının masada konuşulduğunu söyledi.

Türkiye tarafını temsil eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Türkiye-Afganistan arasındaki ilişkileri enine boyuna görüştüklerini açıklayan Taliban yönetimi “Karşılıklı olarak güzel mesajlar söyledi. Çavuşoğlu’nun Afganistan halkı ve Afganistan hükümeti konusunda olumlu görüşleri vardı” diyerek özetledi.

“Kabil’de de görüşmek isteriz”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile de son derece faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ileten Muttaki, “Ayrıca Kızılay ile insani yardımlar hakkında konuştuk. Birçok ülkeye yardım yapan Türkiye’nin kış aylarında Afganistan halkına da yardım yapabileceğini konuştuk. İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile de bir araya geldik. İki taraf da birbirini dinledi. İleriki zamanlarda inşallah Kabil’de de bu tür oturumlar yaparız” dedi.

“Türkiye Afganistan’ı yenileme sürecinde yer alabilir”

Emirhan Muttahi, Afganistan’ın hesaplarının da bloke edildiğini özellikle vurgulayarak ekonomil sorunların çözülmesi için bunun kaldırılması talebinde bulundu. Ayrıca “Türkiye kendi öz imkanlarıyla bazı proje ve yatırımları hayata geçirme konularında Afganistan’ın yenilenme sürecinde restorasyon konularında da iyi bir role sahip olabilir” diyerek düşüncelerini ifade etti.  

Yorumlar (0)