Taksim'de 1 Mayıs bu kez koronavirüs gölgesinde kutlandı!

İstanbul Taksim Meydanı'nda bazı sendikalar, Cumhuriyet anıtına farklı saatlerde çelenk bıraktı. 10'ar kişiden meydana gelen grupların, sosyal mesafe kuralına uydukları ve maske taktıkları fark edildi. 

GÜNDEM 01.05.2020, 14:22 01.05.2020, 15:31

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu sene yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını gölgesinde kutlandı.

Bazı sendikalar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde farklı saatlerde küçük gruplar halinde ilk olarak Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Daha sonra da Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu.

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş), Sivil Memurlar Sendikası (Sime-Sen), Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (Hak-Sen), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve DİSK Nakliyat İş Sendikası üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla farklı saatlerde Kazancı Yokuşu'na geldi.

1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim Meydanı'nda meydana gelen olaylar esnasında yaşamını yitirenlerin anısına sendika üyeleri tarafından Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakıldı. Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından burada bir dakika boyunca saygı duruşunda bulunuldu.

10'ar kişiden meydana gelen grupların, yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde sosyal mesafe kuralına uydukları, maske ve eldiven taktıkları fark edildi. 

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Cumhuriyet Anıtı önünde yaptığı konuşmada, 43 sene önce burada 34 insanın öldürüldüğünü, 136 kişinin de yaralandığını anımsatarak, "Aradan 43 yıl geçti hala failleri bulunmadı. 1977'yi kim yaptıysa 12 Eylül'ü de onlar yaptı. 12 Eylül'ü kim yaptıysa 15 Temmuz'u da onlar yaptı." ifadelerini kullandı. 

Türk-İş Başkanı Atalay, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Türkiye'de etkisini gösterdiği, bu nedenle sınırlı sayıda insanla bu kutlamayı gerçekleştirdiklerini kaydederek, bu sene 1 Mayıs'ı sağlık çalışanlarına ithaf ettiklerini bildirdi. 

Atalay, Türkiye'nin bazı sıkıntılara sahip olduğuna dikkat çekerek, şunları aktardı:

"Bu salgının sona ermesinden sonra içinde bulunduğumuz bu sorunların çözümü için ülkeyi yönetenlerden bir an evvel çalışma bekliyoruz. Bu işten çıkarmalarla ilgili olumlu gelişmeler oldu ama yeterli değil. İşverenlerimiz ücretsiz izin hakkını kullanmaya devam ediyorlar. Bir an evvel bundan vazgeçmeleri lazım. Kısa çalışma ödeneğine başvurmalarını talep ediyoruz."

Diğer yandan, bazı CHP ve HDP milletvekillerinin de Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelerek DİSK'in çelengini sundukları görüldü. HDP milletvekili Oya Ersoy, burada Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) adına ortak basın açıklamasını okudu.

Yorumlar (0)