Taksim Cami, kılınan cuma namazıyla birlikte bugün ibadete açıldı 

İstanbul’un sembollerinden olan Taksim Meydanı’na yapılan Taksim Cami, bugün kılınan cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. Cami, yaklaşık 4 senedir inşaat sürecinde idi. 

GÜNDEM 28.05.2021, 15:55 28.05.2021, 17:08
Taksim Cami, kılınan cuma namazıyla birlikte bugün ibadete açıldı 

Temeli 2017 senesinde Covid-19 nedeniyle vefat eden eski İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından atılan, Mimar Selim Dalaman ve Mimar Şefik Birkiye’nin imzalarını taşıyan Taksim Cami, bugün öğle ezanı ve sonrasında verilen sela ile resmi olarak ibadete açıldı. Cuma namazına geçilmeden önce ise Kur’an-ı Kerim okundu; salavat ve tekbirler getirildi.



Camiye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protokol üyeleri, siyasiler ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop karşıladı.

Cuma hutbesini, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş verdi. Hutbenin konusu ise “İslam’ın Yeryüzündeki Mührü Camiler ve İstanbul’un Fethi” idi. Erbaş, dualar sonrasında cuma namazını kıldırdı ve namazsın ardından Fetih Suresi’nden birkaç ayet okudu.



Erdoğan ve İmamoğlu’nu buluşturan cuma namazı

Cuma namazı, pek çok siyasiyi bir araya getirdi. Namazda saf tutanlar arasında Erdoğan’ın yanı sıra Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Başkan Vekili Tevfik Göksu, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve çok sayıda AK Parti milletvekili vardı. 



Salgın tedbirlerine uyuldu

Kalabalık şekilde kılınan cuma namazında Covid-19 tedbirlerine uyuldu. Cami içindekiler arasındaki sosyal mesafeye dikkat edildi ve maske kullanıldı.

Taksim Meydanı’na bariyerler kuruldu

Taksim Meydanı çevresinde bariyerler kuruldu. Kapatılan alana büyük boyutlu LED ekranlar kuruldu ve vatandaşlar da kapalı bölgede namaz kıldı. Bu şekilde iç kısım da vatandaşlara gösterilmiş oldu. Namaz kılmaya gelen vatandaşlar için kağıttan ve tek kullanımlık seccadeler dağıtıldı.



Hummalı hazırlıklar yapıldı

Caminin açılış günü için hummalı çalışmalar yapıldı. Cami ve çevresi, Türk bayraklarıyla donatıldı. Tarlabaşı Bulvarı girişine, Erdoğan için “hoş geldiniz” yazılı pankart asıldı. 

Isparta’dan özel olarak getirilen gül suları, cami içine ve Taksim Meydanı’na serpildi. Bu sabah saatlerinden itibaren meydana çıkan bazı yollar kapatıldı ve yüksek güvenlik önlemleri alındı.



Cumhurbaşkanı’nın anlamlı hediyesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, namazın ardından yaptığı konuşmada, Taksim Camisi’ne Cumhurbaşkanlığı olarak bir hediye verdiklerini belirtti. Bu hediyenin, Karahisari’nin hattı ile yazılmış olan bir Kur’an-ı Kerim olduğunu belirtti. Bu Kur’an’ın aynısı, Topkapı Sarayı’nda da bulunuyor.



Caminin mimari özellikleri

Taksim Camisi, İstanbul’un en yoğun noktalarından olan Tarlabaşı Bulvarı ve İstiklal Caddesi’ni birleştiren kısımda yer alıyor. Bu sebeple cami içindeki ve çevresindeki trafiğin oldukça fazla olacağı tahmin ediliyor.

Prekast ve taş kaplama olan cepheleri ve çinko-titanyum-alaşım karışımlı kubbeleri ile Taksim Cami’ye tüm cephelerden giriş imkanı bulunuyor. Bu da giriş-çıkış kolaylığı sağlıyor.

Türkiye’deki ilk top-down sistemli camı olan Taksim Camisi’nde, inşaat süreci sıfır katından başladı ve hem aşağı hem de yukarı doğru yöneldi. Bu da derin kuyu kazımı yapılmasının, çevredeki binaların ve yolların zarar görmesinin önüne geçmiş oldu.

19. Yüzyıl Beyoğlu mimarisi kullanılan cami ile birlikte inşa edilen kültür merkezinde dijital kütüphane, sergi alanı ve klasik kütüphane bulunuyor.



4 bin kişi kapasiteye sahip

2 bin 950 metrekare namaz kılınabilir alanı bulunan caminin açık ve kapalı namaz kılınabilir alanı toplamda 4 bin kişi kapasiteli. Kadınlar için ayrılar 465 metrekare alan ise 620 kişi kapasiteli. Cenaze namazı için ayrılan dış avlu ise 2 bin 400 kişi kapasiteli. 

Yorumlar (0)