Tahran'da üçlü zirve: Erdoğan'dan operasyon mesajı

'Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı' çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Putin bir araya geldi. Rusya-İran-Türkiye üçlü zirvesinin akabinde ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.

GÜNDEM 19.07.2022, 22:58 20.07.2022, 01:11
Tahran'da üçlü zirve: Erdoğan'dan operasyon mesajı

'Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı' çerçevesinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bir araya geldi. Rusya-İran-Türkiye üçlü zirvesinin akabinde ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.

Erdoğan: Teröristleri Suriye'den söküp atacağız

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

"Milli güvenliğimizi tehdit eden şer odaklarını Suriye'den söküp atmaktaki kararlılığımız tamdır. Suriye'de terörle mücadelede Astana garantörleri olarak İran ve Rusya'dan beklentimiz, bu mücadelede bize destek vermeleridir. Coğrafyamızın geleceğinde bölücü terör örgütlerine ve uzantılarına yer olmadığının kesin bir şekilde anlaşılması lazım. Münbiç ve Tel Rıfat terör yatağı haline gelmiştir. Terör örgütü PKK/YPG'nin sığındığı bu limanları temizlemenin zamanı aslında çoktan gelmiştir. İlerleyen dönemde de eli kanlı teröristlere yönelik tavizsiz mücadelemize devam edeceğiz.

Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine onurlu, güvenli ve gönüllü geri dönüşleri de Astana sürecinin en önemli gündem maddelerinden bir tanesidir. Suriye'de siyasi çözümde ilerleme kat etmek ve dönmek isteyenlerin kötü bir muameleye maruz kalmayacaklarının garanti altına alınması geri dönüşler için en temel teşvik unsurlarıdır.

Suriye'de Anayasa Komitesi'nin başarısızlığı Astana sürecindeki başarısızlık gibi görülmektedir. Komitenin ivedi olarak somut neticeler elde etmesi sağlanmalıdır.

Kıymetli dostum Putin'in bir sonraki zirveye ev sahipliği yapma teklifini büyük bir memnuniyetle karşılıyorum.

Suriye'de siyasi çözümde ilerleme kat etmek ve dönmek isteyenlerin kötü bir muameleye maruz kalmayacaklarının garanti altına alınması geri dönüşler için en temel teşvik unsurlarıdır. Astana Süreci öncü rolünü yitirmemeli, uluslararası kamuoyuna da sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlediği gösterilmelidir. Bu amaçla rejim nezdinde gereken telkinde bulunulmalı."

Putin ve Reisi'den destek

İran Cumhurbaşkanı Reisi, "ABD'lilerin Fırat’ın doğusundaki varlığı asla kabul edilebilir değil ve onların bu bölgeleri terk etmesi lazım." ifadelerini kullanırken, Putin ise "Türkiye, İran ve Rusya olarak Suriye’de yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dönüşümün tesisi için kararlı olduğumuzu bir defa daha teyit ettik. Suriye’de bütün terör örgütleriyle mücadele etme hususunda hemfikiriz, kararlıyız." ifadelerini kullandı.

İran-Türkiye ortak bildirisi yayımlandı

İran-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Yedinci Toplantısı'nın akabinde ortak bildiri yayımlandı:

Söz konusu bildiride, terörle mücadeleden, global gıda ve düzensiz göç krizine dek birçok hususta iş birliği mesajı verildi.

Bildiride tarafların, iki ülke ilişkilerinin mevcut halinin yanı sıra global ve bölgesel gelişmeler ışığında aralarındaki son 400 senelik dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin varlığı ve sürmesi ile bu ilişkilerin, karşılıklı menfaat, karşılıklı saygı ve iyi komşuluk temelinde genişletilmesinin önemine işaret edildi.

İki ülkenin üst seviye yetkililerinin transit geçişler, ticaret ve ekonomi ile ilgili bağlarını devamlı olarak geliştirmeye yönelik kuvvetli siyasi iradelerini tekrarladığı kaydedilen bildiride, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin önceki toplantılarında alınan kararların uygulanması gereksinimi belirtildi.

İran ve Türkiye'nin bölgesel ve ikili seviyede, terörün her biçimine ve türüne karşı kuvvetli siyasi iradelerini ifade ettiğinin altı çizilen bildiride, şu ifadeler kullanıldı:

"Taraflar, çatışmaların sulhla çözümü için uluslararası ve bölgesel mekanizmaların yadsınamaz, asli önemini ve çok daha adil bir uluslararası düzenin oluşturulmasını teminen insani, tam kapsayıcı ve adaletli yaklaşımlarının gerekliliğine işaret edilerek; güvenlik, bilimsel, kültürel, ekonomik ve siyasi iş birliğinin yanı sıra Türkiye ile İran arasında devamlı üst seviye heyet ziyaretleri yoluyla, ikili bağların çok daha da kuvvetlendirilmesi yönündeki hedeflerini bir defa daha yinelemişlerdir."

Yorumlar (0)