Tahıl Koridoru anlaşmasında Türkiye'ye kritik görev: Savaş gemileri eşlik edecek

Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında dünya genelinde meydana çıkan tahıl kriziyle alakalı merakla beklenen planın detayları ortaya çıktı.

GÜNDEM 07.06.2022, 15:40 07.06.2022, 15:46
Tahıl Koridoru anlaşmasında Türkiye'ye kritik görev: Savaş gemileri eşlik edecek

Dünyanın tahıl tedariki hususunda gözünü çevirdiği Ukrayna limanlarıyla ilgili olarak Rusya ile Türkiye bir plan üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Putin ve Zelenski ile temaslar gerçekleştirilmişti. Son alınan plan çerçevesinde Ukrayna'nın elinde bulunan geçen seneye ait tahıl rekoltesinin deniz yoluyla dünyaya ulaştırılması için Türk donanması kritik bir rol üstlenecek. Karadeniz tahıl güvenlik koridorunun üssü ise İstanbul merkezli olarak gerçekleştirilecek.

Anlaşma ana hatlarıyla belirlendi

Ukrayna tahılının diğer ülkelere taşınımı için güvenli koridor anlaşmasının 8-9 Haziran tarihleri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ankara ziyareti esnasında yapılacağı düşünülüyordu. Rusya’da yönetime yakınlığı ile tanınan ‘İzvestiya’ gazetesi, Ankara, Moskova, BM ve Kiev arasında Karadeniz’de ‘Tahıl Koridoru’ hususunun ana hatlarıyla belirlendiği konusu hakkında yazı yayınladı.

Türk gemileri Odessa limanındaki mayınları temizleyecek

Ukrayna’nın elinde bulunan geçen seneye ait tahıl rekoltesinin deniz yoluyla dünyaya dağıtılması için bir aydan uzun süredir devam eden görüşmelerde sonlara yaklaşıldı. Türk donanmasının önemli bir vazife üstleneceği anlaşmaya göre öncelikli olarak Ukrayna’nın Odessa limanı ulaşıma açılacak. Türk donanmasına ait olan gemiler Ukrayna hükümetiyle anlaşmalı olarak ülke karasularına giriş yapacak. Daha sonra Odessa limanı çevresine atılan deniz mayınlarını temizleyecek.

Ukrayna’ya Türk gemileri güvence sağlayacak

Vazifenin Türk askeri gemilerine tanımlanması, Ukrayna açısından denizden oluşabilecek bir Rus çıkarmasının olmayacağına dair güvence de içermiş oluyor. Odessa ve çevre bölgeler Türkiye tarafından mayınlardan arındırılacak ve sonrasında kuru yük gemileri limana yanaşarak tahıl rekoltesini alabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülük etti

Tahıl taşıyan gemiler açık denize ulaştığında ise tahıl koridoru kontrollerine Rus savaş gemileri de katılım sağlayacak. Rusya ve Türkiye donanması ticari gemilere İstanbul Boğazı girişine ulaşana kadar eşlik edecek. ‘İzvestiya’ Gazetesi, Karadeniz’de tahıl koridoru anlaşmasının Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve Rusya lideri Vladimir Putin ile gerçekleştirilen temaslarda ortaya çıktığını dile getirdi.

Rus gazete tahıl koridoru anlaşması ile ilgili yazı yayınladı

‘İzvestiya’ gazetesi oluşturulacak planlamayla ilgili olarak, “Güvenli tahıl koridoru anlaşmasına son nokta önümüzdeki günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un düzenleyeceği Ankara ziyareti esnasında görüşülecek. Rusya ve Türkiye haricinde buradaki toplantıya BM ile Ukrayna temsilcisinin de katılacağı düşünülüyor. Ankara görüşmelerinde Ukrayna’yı temsil edecek kişinin sır olarak kalmayı sürdürürken, Birleşmiş Milletleri İnsani Yardım Bürosu Başkanı Martin Griffiths temsil edecek. Ankara’da planlamanın sağlanması halinde öncelikli olarak Orta Doğu ve Afrika ülkeler olmak üzere gelişmekte olan ülkeler rahatlamış olacak” şeklinde ifade edildi.

Ankara’dan Rus medyasında ki haberlere cevap geldi

İzvastiya gazetesinin yaptığı haberini doğrulamayan Ankara’daki kaynaklar, hususun Bileşmiş Milletler temelinde de konuşulduğunu, Moskova idaresinin detaylı görüşmeler gerçekleşmeden bu tür haberlerle Türkiye’yi herhangi bir güvence olmadan işin işine çekmeyi hedeflediğini iddia etti.

Yorumlar (0)