Tahıl Koridoru Anlaşması uzatılacak mı?

Diplomatik kaynaklar, "(Tahıl Koridoru Anlaşması'nı uzatma hususunda) Yoğun bir biçimde çalışıyoruz. Sayın Dışişleri Bakanımız Doha’da BM Genel Sekreteri ile de görüşme yaptı. BM Genel Sekreteri'nin Kiev’e bir ziyareti olacak." diye konuştu.

GÜNDEM 08.03.2023, 19:42
Tahıl Koridoru Anlaşması uzatılacak mı?

Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin önümüzdeki 18 Mart tarihinde dolacağının hatırlatılması üzerine diplomatik kaynaklar, "(Uzatma hususunda) Yoğun bir biçimde çalışıyoruz. Sayın Dışişleri Bakanımız (Mevlüt Çavuşoğlu) Doha’da BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri (Antonio Guterres) ile de görüşme yaptı. BM Genel Sekreteri'nin Kiev’e bir ziyareti olacak." şeklinde konuştu.



"Ciddi bir gayret var"

Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin Rusya Federasyonu'nun talepleri ve itirazları hususunda bir ilerleme olup olmadığına yönelik soru sorulması üzerine ise diplomatik kaynaklar, şu cevabı verdi:

"Rusya Federasyonu'nun karşı karşıya kaldığı bazı problemler, gerçek problemler. BM Genel Sekreteri'nin yoğun gayreti var, bizim yoğun gayretimiz var, bu hususları da G20 marjında görüştüğümüz bütün muhataplarımıza da söyledik. ABD Dışişleri Bakanı (Antony Blinken), ondan sonra İngiltere Dışişleri Bakanı (James Cleverly), yine Josep Borrell (Avrupa Birliği Güvenlik ve Dış İlişkiler Politikası Yüksek Temsilcisi), hepsiyle görüşmeler devam ediyor, bu kişilere de aktarıyoruz. Rusya Federasyonu'nun endişeleri, daha doğrusu maruz kaldıkları zorlukların hepsi henüz aşılmadı, yani burada bizim objektif, dürüst davranmamız lazım fakat ciddi bir gayret var. Özellikle Birleşmiş Milletler tarafından BM Genel Sekreteri ile de yakın eşgüdüm içerisinde bu adımların atılması ve anlaşmanın yeniden uzatılması için yoğun gayret sarf ediyoruz."

Yorumlar (0)