Şuşa Beyannamesi yasalaştı

Şuşa Beyannamesi'ni içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı.

GÜNDEM 04.02.2022, 00:26 04.02.2022, 17:58
Şuşa Beyannamesi yasalaştı

Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev'in, geçtiğimiz 15 Haziran'da, Şuşa şehrinde imzaladığı Şuşa Beyannamesi, iki ülke ilişkilerinin resmi olarak müttefiklik seviyesine yükseltilmesini öngörüyor.

Ermenistan'ın ülkemize karşı asılsız iddialarının, tarihin çarpıtılması teşebbüslerinin bölgede istikrar ve barışına zarar verdiğinin altı çizilen beyannamede, Azerbaycan ve ülkemizi birleştiren Zengezur koridorunun hizmete açılması ve Kars-Nahçıvan demir yolunun, ikili ilişkilerin yoğunlaştırılmasına katkı sunacağı kaydediliyor.

Tarafların, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin daha da derinleştirilmesi ve genişletilmesi perspektiflerini tüm yönleriyle inceleyerek beyan ettiği Şuşa Beyannamesi'nde, 30 senedir devam eden Ermenistan saldırılarına son verilmesinde ve işgal edilen toprakların geri alınmasında ülkemizin desteğine büyük değer verildiği belirtiliyor.

Üçüncü bir devletin saldırısında yardıma koşulacak

İşgalden kurtarılan bölgelerde Rusya-Türkiye Ortak Merkezi'nin çalışmalarında ülkemizin katkısının çok önemli rol aldığına işaret edilen beyannamede, Azerbaycan ve Türkiye'nin, global ve bölgesel istikrar ve güvenlik meselelerinin çözümlenmesine yönelik ortak gayret gösterecekleri, taraflardan birinin toprak bütünlüğüne veyahut bağımsızlığına üçüncü bir devlet tarafından saldırı ve tehdit durumunda tarafların, birbirine gerekli oranda yardım yapacaklarının altı çiziliyor.

Tarafların, Azerbaycan-Türkiye arasında geliştirilen ve onların menfaatlerine uygun siyasi-askeri iş birliğinin üçüncü devletlere karşı olmadığının belirtildiği beyannamede, tarafların özellikle organize suçlar, terör, uyuşturucu madde kaçakçılığı, düzensiz göçe karşı mücadelede iş birliği ve ortak çabaları genişleteceği kaydediliyor.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, söz konusu düzenlemenin yasalaşmasının akabinde gündemdeki hususların tamamlanması sebebiyle birleşimi 15 Şubat'ta bir araya gelmek üzere sonlandırdı.

Yorumlar (0)