Şuşa Beyannamesi Resmi Gazete'de

Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

GÜNDEM 23.03.2022, 11:23 23.03.2022, 17:24
Şuşa Beyannamesi Resmi Gazete'de

15 Haziran 2021'de Azerbaycan ile Türkiye arasında Şuşa'da imzalanan "Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Müttefiklik İlişkileri Hakkında Şuşa Beyannamesi" onaylanarak bugünkü Resmi Gazete sayısında yayımlandı.

Şuşa Beyannamesi Resmi Gazete’de

Tarafların, iki devlet arasındaki stratejik seviyede gelişmekte olan ilişkilerden memnuniyetlerini dile getirdiği beyannamede, siyasi diyaloğun her seviyede sürdürülmesinin ve karşılıklı yüksek düzeyli ziyaretlerin önemine vurgu yapıldı.

Beyannamede, taraflardan birinin kanaatine göre onun egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne, uluslararası seviyede kabul edilmiş olan sınırlarının dokunulmazlığına ya da güvenliğine karşı 3’üncü bir devlet ya da devletler tarafından saldırı ve tehdit düzenlendiğinde tarafların ortak istişarelerde bulunacağı ve bu saldırı ya da bu tehdit riskinin önlenmesi hedefiyle Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın, ilke ve amaçlarına uygun girişimlerde bulunacağı aktarıldı.

Tarafların, yardımın biçimi ve kapsamını görüşmeler yoluyla belirleyerek ortak önlemler alınması için savunma ihtiyaçlarının karşılanmasını kararlaştıracağı belirtilen beyannamede, silahlı kuvvetlerin yönetim ve güç birimlerinin koordineli faaliyetinin sağlanacağı ifade edildi.

Beyannamede, Güvenlik Konseylerinin milli güvenlik meselelerinde tarafların düzenli ortak toplantılarının gerçekleştirileceği, toplantılarda ulusal çıkarların, tarafların çıkarlarına etki eden uluslararası ve bölgesel güvenlik meselelerinin müzakeresinin yapılacağı ve iki kardeş devlet silahlı kuvvetlerinin, dönemin gereklerine uygun bir şekilde yeniden modernizasyonu ve yapılandırılmasına ilişkin olarak ortak çaba göstermeyi sürdüreceği bildirildi.

Yorumlar (0)