Suriyelilere yapılan yardım kesilsin mi?

31 Mart yerel seçimlerinde Bolu Belediye Başkanı seçilen Tanju Özcan, mültecilere belediye bütçesinden yapılan yardımı kesti. Bakın Ankara'da vatandaşlar bu kararı nasıl karşıladı?

GÜNDEM 03.05.2019, 10:56 09.05.2019, 14:27

Bolu Belediye Başkanı seçilen Tanju Özcan, göreve gelir gelmez seçimden önce vaat ettiği gibi belediye bütçesinden mültecilere yapılan yardımların kesilmesi talimatını verdi. Gelin, bu kararın öncesini ve sonrasında gelen tepkileri birlikte hatırlayalım.

CHP’nin Bolu Belediye Başkan adayı olan ve 3 Nisan’da mazbatasını alan Tanju Özcan, propaganda sürecinde bir video yayınlayarak vaatlerini açıklamıştı. Bolu’da Iraklı, Suriyeli ve Afgan göçmenler olduğunu belirten Özcan, mültecilerin sosyal hizmetler, sosyal yardımlaşma, belediyeler ve Kızılay’dan 4 ayrı para yardımı aldığını söylemişti. Özcan, Bolulu vatandaşların paralarından oluşan belediye bütçesinden hiçbir Suriyeliye yardım yapılmayacağını ve hiçbir Suriyeliye iş yeri açma ruhsatı vermeyeceğini vaat etmişti. Tanju Özcan, bu kararına gerekçe olarak, Bolu’da yaşlı bir teyzenin kaldırım kenarında süt yoğurt satarak evine para götürmeye çalıştığını fakat tam karşısındaki bankada sağlıklı genç Suriyelilerin maaş çekip paralarını sayarak uzaklaştığını gördüğünü anlattı. Özcan bu misafirliğin fazla bile uzadığını ifade etti.

Özcan’ın bu kararı siyasi çevrelerin de tepkisine neden oldu. AK Parti ve HDP’den karara yönelik tepkiler gelirken, İYİ Parti bu karara destek verdi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, söz konusu karara, ilk kez bu kadar açık ve aleni bir ırkçılığın bir belediye başkanı tarafından ortaya koyulduğunu belirterek tepki gösterdi.

Twitter’da Sakık-Özcan atışması

HDP’nin Muş Belediye Eş başkan adayı Sırrı Sakık, sosyal medya hesabından bu karara tepki gösterdi. Sakık, Özcan ile Meclis’te iki dönem birlikte görev aldıklarını belirterek, Özcan’ın “ırkçılığın temsili” olduğunu öne sürmüştü.

Özcan ise bu sözlere cevap vermekte gecikmedi. Özcan, “Haklısın... İki dönem birlikte Milletvekilliği yaptık... Ben her zaman Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri idim... Sen de kandilin kadrolu yalakası... Kaybetmen beni üzmedi.” sözlerini kullandı.

Savcı Sayan Bolu’daki Suriyelileri Ağrı’ya davet etti

Karara bir tepki de Cumhur İttifakı’nın adayı olarak Ağrı Belediye Başkanı seçilen Savcı Sayan’dan geldi. Sayan, Bolu’daki Suriyelileri Ağrı’ya davet ederek, ekmeği bölüşmeye hazır olduklarını ifade etti.

HDP’den de konuya ilişkin bir açıklama yapılarak söz konusu kararın ırkçılık ve Suriyelileri hedef haline getirecek bir nitelikte olduğu öne sürüldü.

Ayrıca birçok sivil toplum kuruluşu birleşerek, söz konusu kararı kınadı ve bunun bir “ırkçılık” olduğunu iddia etti.

Özcan’a İYİ Parti’den destek

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı destekledi. Özdağ, Twitter hesabından söz konusu haberi “Tebrikler Tanju başkan” ifadeleriyle paylaştı.

Ankara'nın Suriyelilere tepkisi

Tüm bu tepkilere neden olan kararı biz de Ankara sokaklarında vatandaşlara sorduk. Vatandaşların çoğu söz konusu kararın olumlu olduğunu ve bu adımın Türkiye genelinde atılması gerektiğini ifade etti. Bazı vatandaşlar ise mültecilerin müşkül durumda olduğunu belirterek, yardımların devam etmesi gerektiğini belirtti.

Haber: Hande Atasoy

Görüntü: Uğur Atasoy

Yorumlar (0)