Suriyeli muhalifler: Ateşkese uyulmayacak

Suriyeli muhalifler, Türkiye ve Rusya'nın İdlib'de sağladığı ateşkes kararına şüpheyle yaklaşıyor.

GÜNDEM 06.03.2020, 16:49
Suriyeli muhalifler: Ateşkese uyulmayacak

Türkiye ile Rusya arasında dün imzalanan, İdlib bölgesindeki çatışmaları sonlandıracak ateşkes anlaşması gece yarısı yürürlüğe girdi. İdlib'deki muhaliflerin çatı askerî kuruluşu ve ÖSO bileşeni Ulusal Özgürleştirme Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa, İdlib'de sağlanan ateşkese şüpheyle yaklaştığını söyledi. Mustafa bugün yaptığı açıklamada, Rusya ve Rusya destekli Esad'a güvenmediklerini ifade ederek, "Milislerin daha önceki ateşkeslerde olduğu gibi şimdi de ateşkesi ihlal etmelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Muhalif Suriye Millî Ordusu Sözcüsü Yusuf Hamud da Rusya'nın verdiği sözü tutacağına ve üstlendiği sorumluluklara riayet edeceği konusunda umudu olmadığını söyledi. Hamud, "Ateşkese uyulmayacak" dedi.

Gece nasıl geçti?

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, İdlib'de öncekilere kıyasla daha sakin bir gece geçirildiğini söyledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman tarafından yapılan açıklamada, Rus ve Suriye savaş uçaklarının hava saldırılarının ateşkes kararı sonrasında durduğu ifade edilerek bölgenin birçok bölümünde sessizliğin hakim olduğu vurgulandı.

Gözlemevi, İdlib'in güneyinde ise Suriye ordusu ile muhalifler arasında çatışmalar yaşandığını belirtti. Gözlemevi, Cebel Zaviye'deki çatışmalarda altı rejim askeri ile dokuz muhalifin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Her geçen gün daha kötüye gidiyor

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Aralık ayından beri İdlib'den bir milyon civarında insan yerini terketmek zorunda kaldı. Yardım ve sivil toplum kuruluşları, çatışma ve operasyonlardan etkilenen sivillerin durumunun her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirtiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin dün Moskova'da bir araya gelerek, İdlib'de ateşkes sağlanması konusunda uzlaşma sağlamışlardı.

Yorumlar (0)