Suriye krizinde Atina’nın rolü!

Suriye Krizinde AB çıkmaza girdi. Berlin Atina'ya baskı yapıyor.

GÜNDEM 10.09.2019, 12:46 10.09.2019, 16:26
Suriye krizinde Atina’nın rolü!

Avrupa gündemi bir yandan Brexit ile meşgulken diğer yandan geçtiğimiz günlerde göç krizinde de yeni bir yol ayrımına gelmiş gibi görünüyor. EUObserver’a göre 4'üncü yılındaki krize rağmen üye devletler göç sorunlarıyla baş edebilmek adına uzlaşmalı bir çözüme hâlen ulaşamadı ve tablo gittikçe karmaşıklaşıyor.

Avrupa genelinde popülist ve göçmen karşıtı hükümetlerin ve tutumların yaygınlaşmaya başladığı dönemde Avrupa Birliği (AB) de Libya, Nijer ve Türkiye gibi ülkelerle sığınmacıların Avrupa'ya geçişinin engellenmesi için anlaşmalar imzalamıştı.

2016 yılının Mart ayında Türkiye ve AB arasında, Türkiye’den Yunan Adalarına doğru göçmen akışının kontrolünün sağlanması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Geçen ay Türk polisi İstanbul’da belgesiz göçmen ve mültecilere yönelik operasyonlara başlamıştı. Uluslararası ve Türkiye’deki mülteci hakları savunucuları operasyonlarla beraber rastgele tutuklanmaların ve dahası zorla sınır dışı edilmelerin sayısında bir artış olduğunu belirtiyor. İstanbul Barosu henüz operasyonlar başlamadan önce 2019 Haziran ayında sınır dışı edilme davalarının sayısında 3,5 kat artış tespit edildiğini açıkladı. BM mülteci kuruluşu olan BMMYK ve Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin Suriyelileri sürgüne gönderdiğine inanıp inanmadıklarıyla ilgili bir açıklama yapmadı. İsminin açıklanmasını istemeyen kıdemli bir AB yetkilisi ise 2200 sığınmacının İdlib’e gönderildiğini tahmin ettiklerini ancak zorla mı yoksa kendi iradeleriyle mi yerleştiklerinin bilinmediğini açıkladı. Yetkilinin ifadesine göre zorla sınır dışılar AB-Türkiye arasındaki anlaşma maddelerinin ihlali anlamına geliyor.

Son durum ne?

Almanya konuyla ilgili Yunanistan’ı Mülteci Anlaşmasının gereğince uygulanması için eyleme geçmeye zorluyor. Anlaşmanın uygulanması konusunda Yunanistan coğrafi ve siyasi olarak kilit rolünü sürdürüyor.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ise Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa ve Yunanistan’ı göçmen sorunundan mali çıkar sağlamak için tehdit edemeyeceğini, Türkiye’ye şimdiye dek 6 milyar Euro aktarıldığını belirtti.

Bu 6 milyar Euro'nun 3,5 milyar Euro’luk kısmının insani yardım, eğitim ve sağlık konularını kapsayan 85 proje aracılığıyla aktarıldığı biliniyor.

Atina-Ankara hattı gergin

Erdoğan’ın açıklamayı yaptığı gün Berlin’de olan Mitsotakis iki ülke arasındaki ilişkilerin tehditlerle değil, iki komşu diliyle kurulması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin sınır kontrollerini hafiflettiğini ve AB Mülteci Anlaşması’nı kasıtlı olarak ihlal ettiğini iddia etti.

Adalardaki mülteci kamplarında şartların kötüye gittiğiyle ilgili bilgiler gelirken BM Mülteci Örgütü (UNHCR) son zamanlarda Türkiye’den Yunanistan’a ulaşan sığınmacı taşıyan tekne sayısında artış olduğunu rapor etti.

Mitsotakis, Erdoğan’ın Avrupa’ya ve Yunanistan hükümetine Türkiye’nin kriz konusundaki rolünü pekiştirmek için mülteci sayısındaki artıştan faydalandığını ileri sürdü. Erdoğan’ın Suriye meselesini yalnız para ve imtiyazlar elde etmek için değil, aynı Kıbrıs kıyılarındaki gaz rezervlerini kullanmakla ilgili ihtilafta da baskı aracı olarak kullanmaya çalıştığını öne sürdü.

Yunanistan IMF yolunda

Yunanistan Maliye Bakanı bu hafta Avro Bölgesi’ndeki meslektaşlarına Uluslararası Para Fonu’na borç almak için resmî bir talepte bulunacağını söylemişti. Berlin ve Atina ilişkilerinin Ankara’ya yansımalarında etkisi olabilecek süreç kamuoyu açısından da merak konusu.

Yorumlar (0)