Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad: Ülkenize geri dönün

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, ülke dışındaki Suriyelilere seslenerek, “Ülkenize geri dönün” dedi. 

GÜNDEM 27.09.2022, 12:46 28.09.2022, 08:45
Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad: Ülkenize geri dönün

2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın üzerinden 11 sene geçti. Bu süreçte milyonlarca Suriyeli topraklarını terk ederek Türkiye’ye sığındı. Savaşın başından bu yana mülteciler için büyük fedakarlıklar yapan Türkiye, bir yandan da sınır hattındaki terör örgütleriyle mücadele etmek zorunda kaldı. Zorlu süreç devam ederken MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Şam’da Suriyeli mevkidaşı Ali Memluk ile önemli görüşmeler yaptığı aktarıldı. Reuters tarafından paylaşılan bu gelişmeye Türkiye, özellikle Suriyeli göçmenlerin gönüllü olarak yeniden yurtlarına dönmeleri konusunda ikili temaslarını hızlandırdı. 

“Türkiye ile eskisi gibi normal ve iyi ilişkiler kurmaya hazırız”

İki ülke arasında bu gelişmeler yaşanırken, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’tan önemli bir açıklama geldi. New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Mikdad, “Türkiye ile eskisi gibi normal ve iyi ilişkiler kurmaya hazırız. 2009-2010 yıllarında Türkiye ile ikili ilişkilerimiz mükemmel seviyedeydi. Hatta bu süreçte ilişkilerimizi güçlendirmek için bazı konularda çıkarlarımıza uymayan adımlar bile attık. Türkiye ile ilişkilerimizi aynı seviyede koruyabilmek için birçok fedakarlık yaptık” ifadelerini kullandı. 

“Suriyeliler, kendi topraklarında yaşamlarını sürdürmelidir”

Yaptığı konuşmada ülke dışındaki Suriyelilere de seslenen Mikdad, “Savaş sonrası birçok Suriyeli kendi topraklarını terk etti. Ben buradan bir kez daha ‘ülkenize geri dönün’ çağrısında bulunuyorum. Suriyeliler, kendi topraklarında ve yurtlarında yaşamlarını sürdürmelidir” ifadelerini kullandı. Beşar Esad da kısa süre önce yaptığı açıklamada ülke dışındaki Suriyelilere,  ‘geri dönün’ çağrısında bulunmuştu. Esad, “Ülkelerini terk eden tüm Suriyelilere bir kez daha ‘geri dönün’ çağrımı yinelemek istiyorum. Vatandaşlarımız ülkelerine geri dönmelidir” şeklinde konuşmuştu. 

Yorumlar (0)