Sultan Abdülhamit’in rüyasıydı: Asırlık proje yarın açılıyor

Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit zamanında planlaması yapılan, 2016’da Zonguldak'ın Çaycuma ilçesindeki Filyos beldesinde yapımına başlanan Filyos Limanı'ndaki çalışmalar tamamlanırken, açılış yarın yapılacak.

GÜNDEM 03.06.2021, 11:19 03.06.2021, 21:32
Sultan Abdülhamit’in rüyasıydı: Asırlık proje yarın açılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla yarın açılışı yapılacak olan Filyos Limanı hakkında bilgi verdi.

“Türkiye’nin gurur verici projelerinden biri”

Türkiye'yi hava yolu, kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve haberleşme altyapısıyla hedeflerine ulaştırmak için çalışmaları büyük bir kararlılıkla sürdürdüklerini ifade eden Karaismailoğlu, Mavi Vatan’daki hakimiyetin bir nişanesi olacak Filyos Limanı'nın Türkiye’nin gurur projelerinden biri olacağını belirtti.

Karaismailoğlu, bu projeyi hayata geçirmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetine nasip olduğunu ifade ederken bu limanın, bölgesel deniz ticaretinin merkezlerinden olacağını belirtti. Karadeniz hinterlandının da en önemli deniz kapısı olma özelliğine de sahip olacak olan Filyos Limanı’nın, hem ülkeyi hem de bölgeyi lojistik anlamda bir adım daha ileri götürecek devi bir lojistik projesi olduğuna dikkat çekildi.

Karaismailoğlu, "Filyos Limanı, yalnızca Zonguldak'ın değil, başta Bartın ve Karabük olmak üzere bütün İç Anadolu ve Batı Karadeniz’in ana ihracat merkezine dönüşecek." sözlerine dikkat çekti. Aynı anda 13 gemi elleçlenmesinin yapılacağını belirten Karaismailoğlu limanın, bütün bölgenin yükünü Karadeniz'den Balkanlar'a, Rusya'ya ve İskandinav ülkelerine taşıyacağına vurgu yaptı.

“Bölgeyi kalkındıracak, ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağlayacak”

Filyos Limanı'nın kapasitesiyle ilgili teknik bilgilere de yer veren Karaismailoğlu, limanın 14 metre derinliğe sahip rıhtımı aracılığıyla; 8 bin TEU'luk konteyner gemileri ile 70 bin detveyt tonluk genel kargo gemileri, 19 metre derinliğe sahip rıhtımla 14 bin TEU'luk konteyner gemileriyle 180 bin detveyt tonluk kuru yük gemilerine hizmet vereceğini açıkladı.

Filyos Limanı'nın önemli bir misyona daha sahip olacağını ifade eden Karaismailoğlu, şunları aktardı:

"Milletçe bizleri sevince boğan doğal gaz keşfinin ardından Türkiye Petrolleri AO'nun Filyos Limanı ve geri sahasından faydalanması kapsamında limanımıza tahsis edilen bölge de genişlemiştir. Doğal gaz çalışmaları için lazım olan lojistik destek, bu limanımızdan karşılanacak. Hizmete girdiği günden sonra Filyos Limanı, bölgemizi kalkındıracak, istihdama, ekonomiye büyük bir katkı sağlayacaktır. Tabii ki yalnızca limanı yapmakla bitmiyor. Limanın bağlantı koridorlarını da en kaliteli şekilde tesis etmek gerekiyor. Filyos Limanı ve Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi İltisak Hattı Bağlantısı Projesi ile birlikte 4,5 kilometre kara yolu ile 12 kilometre demir yolu inşa edeceğiz."

"Bölgenin kalkınmasında Filyos Limanı lokomotif olacak"

Filyos Limanı'nın yalnızca bir liman olarak görülmemesi gerektiğini dile getiren Karaismailoğlu, Türkiye’nin jeopolitik konumundan maksimum oranda yararlanmak için uygulamaya konulan Lojistik Master Planı kapsamında en büyük ve en önemli lojistik üslerinden birinin bu liman olacağını aktardı.

Karaismailoğlu ayrıca 2023 ve 2053 ihracat hedefleriyle ilgili şunları anlattı:

"Ticaretin geliştirilmesi, rekabet gücünün artırılması ve küresel lojistik maliyetlerinin düşürülmesi için birçok alanda çok yönlü yatırımlar gerçekleştiriyoruz. 2023’te 228 milyar dolar, 2053’te ise 987 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşma hedefimiz bulunuyor. Ulaştırma yatırımlarıyla ayrıca ülkemiz üzerinden sağlanan transit geçişten 2023’te 5 milyar dolar, 2053’te ise 214 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyoruz. Şu ana kadar yaptığımız ve sürdüreceğimiz ulaştırma yatırımlarıyla birlikte bu hedefleri yakalayacağımıza inancımız tam."

Yorumlar (0)