"Süleymani'nin öldürülmesi radikallerin elini güçlendirecek"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin Irak'ta öldürülmesine ilişkin, "Bölgemizin barış ve istikrarına ciddi bir tehdit oluşturdu. Süleymani'nin öldürülmesi radikallerin elini güçlendirecek.  ABD-İran gerginliğinin diplomasi yoluyla azaltılması için yoğun çaba sarf ediyoruz." dedi.

GÜNDEM 06.01.2020, 09:13 06.01.2020, 11:50
"Süleymani'nin öldürülmesi radikallerin elini güçlendirecek"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Bakan Çavuşoğlu, Kasım Süleymani'nin Irak'ta öldürülmesinin bölgenin barış ve istikrarına ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, "Süleymani'nin öldürülmesi radikallerin elini güçlendirecek. ABD-İran gerginliğinin diplomasi yoluyla azaltılması için yoğun çaba sarf ediyoruz." dedi. 

Olaya ilişkin tüm taraflarla temasların kurulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile telefonda görüştü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi diğer liderlerle de gelecek günlerde görüşecek." diye konuştu. 

Çavuşoğlu, kendisinin de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif,  İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmelerinde bulunduğunu kaydetti. 

Barışı sağlamak için yapılacak tüm hamlelerde Türkiye'nin liderlik rolü üstlendiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu sorunun çözülmesi ya da gerginliğin azaltılması için önümüzdeki günlerde yine diğer ülkelerle birlikte çaba sarf etmeye devam edeceğiz." dedi.

"Endişemiz Irak'ın çatışma alanına dönüşmemesi"

Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çarşamba günü İstanbul'a geleceğini kaydederek, "Putin ile bu konuları Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat ele alacak. Özellikle burada hepimizin ortak endişesi Irak'ın diğer ülkeler için, üçüncü ülkeler için bir çatışma alanına dönüşmemesi. Bu Irak için ve bölgemiz için çok ciddi bir risktir." ifadelerini kullandı.

"Irak Meclisi'nin kararı bağlayıcı değil"

Irak'la da temasların sürdüğünü aktaran Çavuşoğlu, "Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in de aynı endişeler içinde telefon görüşmesinde gördük. Dolayısıyla bu şiddet sarmalının azaltılması için biraz önce de söylediğim gibi biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu. 

Çavuşoğlu, Irak Meclisi'nin ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına ilişkin kararının bağlayıcı olmadığına dikkat çekerek, "Süleymani'nin öldürülmesi radikallerin elini güçlendirecek." değerlendirmesini yaptı.

"Libya'da bir an önce ateşkes sağlanmalı"

İdlib'de göç dalgasının sürdüğünü ifade eden Çavuşoğlu, "100 bin kişi sınırımıza doğru hareket halinde. Göç için tüm hazırlıklarımızı yaptık." dedi.

Çavuşoğlu, Libya'da bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini kaydederek, "Libya'da savaşın kazananı olmaz. Hafter güçleri Trablus sokaklarına gelirse çok kan dökülür. Kongrenin yaptırımlarında önemli olan yönetimin alacağı karar. ABD ile bir orta yol bulmamız lazım. Ya hep ya hiç olmaz. Libya'ya BM Barış Gücü, Güvenlik Konseyi'nin yapısı nedeniyle gerçekçi değil.'' diye ekledi. 

Yorumlar (0)