Süleyman Soylu’dan Demir Yumruk açıklaması: Operasyon devam edecek

Demir-çelik sektöründe tekelleştirmeyi engellemek için gerçekleştirilen Demir Yumruk operasyonunda birçok yapılanmanın çökertildiğini dile getiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Operasyon hız kesmeden devam edecek” dedi.

GÜNDEM 30.06.2022, 17:50
Süleyman Soylu’dan Demir Yumruk açıklaması: Operasyon devam edecek

Gölbaşı Vilayetler Evi’nde gerçekleştirilen “Türk Devletleri Teşkilatı Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterleri Birinci Grup Toplantısı”'na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Haksız kazanç elde ediyorlardı

Süleyman Soylu, demir- çelik pazarını manipülasyona sürükleyerek asılsız faturalarla kazanç elde edenlere karşı gerçekleştirilen “Demir Yumruk” operasyonu hakkında geniş bilgi verdi.

“Bu dönemde Türkiye herkese örnek oluyor”

Finansal suçlar ile ilgili Türkiye'nin önemli bir yoldan geçtiğini ifade eden Süleyman Soylu, “Hele ki şu dönemde Türkiye’nin bu özenle çalışması çok büyük bir başarı örneğidir. Gelişmiş olarak gördüğümüz ülkeler finansal suçlar hususunda bu şekilde bir operasyon ortaya çıkaramıyor. Devletimizin kararlı olması ile beraber ülkemizde finansal hususunda mühim yol haritaları çizilmektedir. Burada en fazla dikkat etmemiz gereken konu ise suç gelirleridir” dedi.

Terör yapılanmalarına finansal kaynak sağlandığını aktaran Soylu, “Teröre ve uyuşturucu madde finansmanına karşı elde edilen kazanımlar ve kara para aklamaya çalışarak kazanılanların takip edilmesi hem güvenlik hem de adli açıdan personellerimizin takibi konusunda en önem verdiğimiz konu başlıklarıdır” ifadelerini kullandı.

Bataklık Operasyonu ile başlanmıştı

Yapılan operasyonla beraber birçok suç örgütüne dur dediklerini söyleyen Soylu, “Biz aslında ilk adımımızı uyuşturucu maddeye karşı suç kazanımlarında, 'Bataklık Operasyonu' ile atmıştık. Terörün gelir kaynağıyla ilgili PKK ve FETÖ belgelerinde de bu yol haritası izlenmektedir. Personellerimizle beraber ilk olarak demir piyasasında manipülasyon oluşturan ve naylon fatura kesen bir örgütle karşı karşıya kaldık. Meydana getirdiğimiz grupla birlikte çalışarak senkronize bir şekilde çalıştık. Aslında zorlanılacak olaylar vardı. Biz hep beraber olayların içerisinde girdik. Ankara Emniyet Müdürlüğü çatısında oluşturduğumuz bir ekiple, ara ara bizlerin de katılım sağladığı değerlendirmeler yaptık” şeklinde ifade etti.

Operasyon başladı, uçak kaçırıldı

Suç kazanımları yönünden 261 taşınmaza, 1’i uçak olmak üzere toplamda 328 araca ve 8 bin 690 banka hesabına el konulduğuna değinen Soylu, "Ele geçirdiğimiz uçak, bu operasyon başladığı an Londra’ya götürülmüş. Ancak, Ankara Emniyet Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen hassas araştırmalar sonucunda uçak geri Türkiye’ye getirildi. Hem de tam 4 saat içerisinde. Bu şirketlerin 39’una da kayyum atandı. Bu yapılanlar yalnızca bir başlangıç. Ülkemizin vergisiyle ya da belirli pazarlarına manipülasyon yapmak için uğraşanlar, düşünmesinler ki bizler bunların farkında değiliz” diye konuştu.

Afrin katliamını değerlendirdi

2016 senesinde Afrin’de meydana gelen katliamın faillerinin tutuklanmasına ilişkin de konuşan Bakan Soylu, "Bu konuda Hatay istihbaratını tebrik ediyorum. Çok başarılı bir araştırma yaptı. Bu katliama sebep olanları buldu. Zanlılar suçlarını da kabul etti. Gereken tüm cezalar uygulanacaktır” dedi.

Reyhanlı zanlısının Türkiye'ye getirilmesi konusuna değindi

Türkiye’ye Reyhanlı saldırısının faili Memet Gezer’in getirilmesi konusu hakkında Soylu, " Türkiye olarak isteğimiz ve takibimizin olması ile birlikte gerçekleşen bir hareket. Bunun yanı sıra İnterpol Daire Başkanlığımızın gösterdiği sıkı inceleme ve bu araştırma sonrasında eldeki kanıtları çok başarılı bir şekilde bizlere naklederek oluşturdukları bir gelişmedir. Emniyet Teşkilatımızı bu açıdan kutluyorum. Konunun altını çizerek söylemek istiyorum ki, büyük bir uyuşturucu kısmı bulunuyor" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)