Süleyman Soylu: Terör suçundan 49 belediye başkanı görevden alındı

Terör suçu sebebiyle 49 belediye başkanının vazifesinden alındığını dile getiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, teröre para gönderilmediği için bu yönetimlerin gelirinin arttığını ifade etti.

GÜNDEM 17.06.2022, 17:45 19.06.2022, 11:42
Süleyman Soylu: Terör suçundan 49 belediye başkanı görevden alındı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da Gölbaşı Vilayetler Evi'nde gerçekleştirilen “Görevlendirme Yapılan Belediyeler Koordinasyon Görüşmesi”ne katılım sağladı. Burada açıklamalar yapan Bakan Soylu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerine gerçekleştirilen yatırımları değerlendirerek, terör bağlantıları sebebiyle vazife değişikliği yapılan yerel yönetimler hakkında bilgilendirmeler sağladı.

Belediye başkanları görevden alındı

Son 3 sene içerisinde terör suçları sebebiyle 49 belediye başkanının vazifesinden alındığını aktaran Bakan Soylu, “2019 yılı sonrasında terör suçlarından dolayı 1’i FETÖ, 48’i PKK olmak üzere 49 belediye başkanı vazifesinden alındı” şeklinde ifade etti.

“Milyonlarca piyasa borcu ve kamu borçları vardı”

Belediyeleri terör yapılanmasından temizlediklerini dile getiren Bakan Soylu, “Vazifeyi geri aldığımızda araçların çoğunun üzerinde haciz olan ve kımıldayamayacak halde bulunan belediyeler vardı. Erbil’de ihaleler gerçekleştiriliyordu, buna yalandan, şu anda da vazife başında olan bazı kurumların yöneticileri önderlik ediyordu.

O bölgelerde ihaleler yapıyorlardı. Yazılı talimatlar gönderiliyordu ve talimatlar kapsamında para vatandaşa hizmet yerine terör örgütüne silah ve destek olarak ulaşıyordu. 830 milyon piyasa borçları ve 6.8 milyar lira kamu borçları bulunuyordu” sözlerine vurgu yaptı.

“Teröre para gönderilmeyince belediyeler gelişmiştir”

2016 senesinde yaşananlarda gönderme yapan Bakan Soylu, “Bizim arkadaşlarımız vazifede oldukları sürede 4,4 milyar da piyasa borcu ve 3,2 milyar kamu borcu ödediler. Ödemesi yapılan piyasa borçları çok yüksek miktarlardır, çünkü iş ürettiler, yatırım yaptılar ve bunu yerel pazarda esnafla beraber yaptılar.

Teröre para gönderilmeyince hem tüketim kontrol altına alınmış hem de gelir artmıştır. Bu belediyeler olağanüstü derecede yükselebilme maharetine sahip olmuşlar. Gelir gider arasında oluşan ayrımı ise eski 424 milyon liradan artı 1 milyar liraya çıkarmıştır” dedi.

Bölgeye gerçekleştirilen yatırımlar

Soylu, “Güneydoğu ve doğu kentlerimizde yöreler arası gelir farklılığı ve tartışılamayacak derece probleme sebep açılabilecek bir farklılıktan söz edilmemektedir. Üniversite, yol, otoban, hastane, otoyol, İstanbul’da vatandaş başına düşen öğretmen miktarından daha fazla öğretmen, kadın, gençlik ve kültür merkezleri ile doğu illerimizde bulunuyor” şeklinde ifade etti.

Asayişle veya güvenlikle ilgili bir sorunun yaşanmadığı, herhangi bir şehirden başka bir şehre rahatlıkla gidilebileceği bir ortam söz konusudur. Bir türlü bitmeyen havalimanlarının tamamlandığı, bölgemizdeki coğrafyanın en büyük barajlarının inşa edildiği, arazilerin suyla bir araya geldiği, kırsalda da her türlü desteğin sağlandığı, çocuklarımızın üniversite kazanım oranının son 5 senede yüzde yüzlerin üzerinde olduğu bir tabloya şahit oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Bizi terör devleti olarak lanse ederlerdi”

Terör örgütlerine destek çıkanların içerisinde Amerika ve Avrupa olduğunu dile getiren Bakan Soylu, “Avrupa’nın ve Amerika'nın terör konusundaki tavrının bir tanesini biz göstermiş olsak, onların veya teröristlerin ülkelerine karşı eylem yapabilecekleri kişiler kendi ülkemizde barındırsak, rahat hareket etmeleri yönünde taahhüt versek, onlara sivil toplum kuruluşuymuş gibi davransak, o kişilere eğitimler versek, meşruiyet sağlamaya uğraşsak, kendi ülkemizde onların meşru harekat alanı içerisinde bulunmalarına destek versek Türkiye'yi bir dakikaya kalmaz terör devleti olarak lanse edilir” dedi.

“Terörü kendi yavrusu gibi görenler ahmaktır”

Terör örgütlerine gösterdikleri destek için ABD ve Avrupa’yı eleştiren Bakan Soylu, “Yüzlerde tır silah yardımı yapan, FETÖ elebaşını ülkesinde barındıranlar, PKK’nın ve PYD'nin Suriye kolu olduğunu bilmelerine rağmen onu sarmalayıp Batı ve Avrupa'da ofisler açtırmaya uğraşanlara, teröre kendi elleriyle destek sağlayanlara biraz güçlüler diye kimseden tepki gelmiyor.

DHKP-C, DEAŞ, FETÖ ve PKK terör örgütünü kendinden doğmuş bir terör örgütü olarak hissedenler ahmaktırlar. Arkalarında koskoca Avrupa ve Amerika vardır, tecrübeleri, bilgileri, silahları, organizasyonları ve bütün destekleri bulunmaktadır. Onların meşruiyeti ve korunması altındadırlar" diye konuştu.

“İçeriden ve dışarıdan müdahale ediyorlar”

Türkiye’nin önüne engel çıkarmak için dışarıdan ve içeriden çok fazla müdahale edildiğine vurgu yapan Bakan Soylu, “Türkiye Büyük Millet Meclisinde terör koridorunun yapılmaması ve oraya Türk Silahlı Kuvvetlerinin gönderilmemesine yönelik tezkerenin önüne geçilmesi de dışarıdan bu hareketlerin planlayıcısı olduğu kadar, içeriden de bu eylemlerin destekçisi ve şakşakçısı olduğu apaçık ortadadır. Her zaman bu vatanda böyle şeyler var olmuştur.

Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, dünyanın yüzlerce kilometre ilerisinde kendisine tehlike olarak belirlediği İŞİD militanını öldürmeye uğraşan Amerika’yı meşru ve makul görenler, bizim hududumuzun hemen ilerisinde ötesinde yüzlerce merminin ve havanın Hatay’a, binlerce teröristin içeri sızarak Amanoslara veya ülkemizin başka bölgelerine gelmesini yasal bulmamalıdırlar” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)