Süleyman Soylu: Polis Arama Kurtarma Birimi'ni cuma günü başlatıyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, emniyet teşkilatı çatısı altında olan 'Polis Arama Kurtarma Birimi'nin cuma günü başlatılacağını duyurdu.

GÜNDEM 19.01.2021, 00:49 19.01.2021, 18:22
Süleyman Soylu: Polis Arama Kurtarma Birimi'ni cuma günü başlatıyoruz

Bakan Soylu, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) gerçekleştirilen ve 81 il valisinin video konferans yolu ile takip ettiği 'Mülki İdare Amirleri Afet Eğitimi' toplantısına iştirak etti. 

Soylu, söz konusu toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada, afet risk oranının, ülkenin her tarafına eşit miktarda dağıldığını, afet anında müdahale etme ve kurtarma, afetin ardından barınma ve yerleşim gibi hususlarda ciddi bir kapasite oluşturduklarını dile getirdi.

AFAD gönüllülük uygulaması ile insan gücünü ve akredite kurum sayısını yükselttiklerini belirten Soylu, "Allah'ın izniyle emniyet teşkilatımız çatısı altında, kısa adı 'PAK' olan 'Polis Arama Kurtarma Birimi'ni bu önümüzdeki cuma günü faaliyete geçiriyoruz." dedi.

Afet eğitimi, afet bilinci ve afet farkındalık eğitiminin oldukça önemli olduğunu ifade eden Soylu, konuşmalarına şu şekilde devam etti:

"Depremin meydana geldiği anda nereye kaçacağımızdan tutun, apartmanlarımızın sağlamlığını kontrol ettirmeye kadar, afet ve depreme ilişkin pek çok hususta insanların zihnine girmeyi amaçlıyoruz. Yani, öyle bir farkındalık oluşturmalıyız ki bir vatandaşımız çivi çaktığı esnada bile afet riskini aklından çıkarmasın. Giriş yaptığı her yapıya, 'Acaba bu bina sağlam mı?' şeklinde bakmayı alışkanlık edinsin."

Mobil simülasyonlarla farkındalık eğitimleri

Soylu, 2021 yılını 'Afet Eğitim Yılı' olarak ilan ettiklerini, bu çerçevede yıl boyunca 369 çalışma planladıklarını dile getirdi.

'Afet Eğitim Yılı'na ilişkin 50 meslek odası, federasyon, sendika ve 14 bakanlık olmak üzere toplamda 74 kurumla ortaklık protokolü imzalanacağını aktaran Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Belediye yöneticileri ve personellerine, muhtarlara yönelik eğitimler gerçekleştirilecektir. Mobil simülasyon araçları ile 81 kentimizde farkındalık eğitimleri sunulacaktır. Şehir meydanlarında afet eğitim çadırları inşa edilecektir. 100 adet kamu spotu hazır hale getirilecektir. Sosyal medya platformlarına özel içerikler hazırlanacaktır. 74 kamu kurum ve kuruluşu, odalar, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliğine gidilerek, 8 bin 547 kişiye afet farkındalık eğitmen eğitimi sunulması programlanmıştır. Bahse konu kişilerle 768 formatör öğretmen ve onların eğittiği 135 bin öğretmen ve AFAD eğitmenleri ile beraber bir program kapsamında bu çalışmalar yürütülecektir. Asıl hedef olarak 51 milyon kişiye eğitim sunulması programlanmıştır. Ayrıca, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve STK'larla iş birliğine gidilerek, 2 bin 990 kişiye de arama-kurtarma eğitimi sunulması programlanmıştır." 

Yorumlar (0)