Suların çekilmesiyle Kozan Barajı’ndaki tarihi yapılar ortaya çıktı

Adana’nın Kozan ilçesinde bölgenin adını taşıyan Kozan Barajı’nda kuraklık nedeniyle suların çekilmesiyle Roma ve Bizans dönemine ait olan birçok tarihi yapı ve kilise gün yüzüne çıktı.

GÜNDEM 06.11.2021, 14:10
Suların çekilmesiyle Kozan Barajı’ndaki tarihi yapılar ortaya çıktı

Kozan Barajı’ndaki suların bölgede yaşanan aşırı kurak mevsimden dolayı günden güne azalması sonucunda sular altında olan tarihi yapılar da görünmeye başladı.

Yıllardır ilk kez günışığı gören yapılar havadan da drone vasıtası ile görüntülenerek kayıt altına alındı. Tarihi Roma ve Bizans’a kadar uzanan Kara Kilise ve buranın görevlilerine ait evler vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

“Bu yapılar geçmişe ayna tutacak”

 Buranın ziyaretçilerinden tarihçi Sefa Aktaş, “Burasının yapımına 1967 yılında başlanmış ve 1973 yılında bitirilmiş. Burada Kilgen Çayı olduğu için bir köprü inşa edilmiş. Barajın sularının çekilmesiyle Kara Kilise de gün yüzüne çıkmış Ben bu kilisenin Ferhatlı Kilisesi ve Karasis kalesi ile ilgili bir yapı olduğunu düşünüyorum. Kilisenin etrafındaki evlerde de rahiplerin yaşadığına inanıyorum. Burası yumuşak bir zemin olduğu için yerleşim bölgesinden çok kutsal yapıların olduğu bir alan. Burada evler genellikle dağların eteklerine inşa edilmiş.  Bu yapıların hangi sebeple olursa olsun ortaya çıkması çok güzel bence. İnanıyorum ki, bu yapılar geçmişteki yaşanmışlığa ayna tutacaktır” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)