Su altı inşaat gemisi "Mukavemet" göreve hazır: İşte özellikleri

Karadeniz'de bulunan doğal gazın işleme tesislerine gönderilebilmesi için yürütülen çalışmalar devam ediyor. Su altı inşaat gemisi Mukavemet, şubat ayında çıkacağı ilk görevine hazırlanıyor. İşte devasa geminin özelliklerine dair bazı ayrıntılar...

GÜNDEM 23.01.2023, 11:24 23.01.2023, 11:34 Hakan Öksüz
Su altı inşaat gemisi "Mukavemet" göreve hazır: İşte özellikleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji filosunun son üyesi olan "Mukavemet" adlı geminin, Karadeniz'de göreve çıkacağı tarihi duyurdu. Karadeniz'de bulunan 710 milyar metreküplük doğal gazın karaya çıkarılması için başlatılan çalışmaların sürdüğünü belirten Bakanlık, Mukavemet gemisinin ilk görevine şubat ayında çıkacağını aktardı.

Karadeniz'in derinliklerinde yürütülen çalışmalar kapsamında en az 50 gemi ile 10 bin civarında personelin sahadaki yerini aldığı kaydedildi. Kurulacak boruların, Sakarya Gaz Sahası'ndan çıkarılacak doğal gazı Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ne taşıyacağı kaydedildi. 

Su altı inşaat gemisi Mukavemet: Uzunluğu 100 metre civarında

Bakanlıktan gelen açıklamaya göre Türkiye'nin elindeki enerji filosuna dünyada sahip olan sadece 5 ülke bulunuyor. Türkiye'nin enerji filosunun günden güne güçlendiğine değinilen açıklamada, "Mukavemet" gemisinin bu güç gösterisinin son halkası olduğu belirtildi. Geminin adının Türk Mukavemet Teşkilatı'ndan geldiği ifade edildi.

Filyos Limanı'na demirleyen su devasa su altı inşaat gemisinin uzunluğunun 100 metre, genişliğinin ise yaklaşık 21 metre olduğu vurgulandı. Gemideki en az 2 su altı robotunun aynı çalışabildiği belirtildi. 

Bakan Dönmez'den geminin teknik özelliklerine dair detaylar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in görüşlerine de açıklamada yer verildi. Mukavemet gemisinin üstün teknik özelliklerine değinen Bakan Dönmez, "Ağır tonajlı ekipmanlar, bu gemideki vinçler sayesinde deniz tabanına indiriliyor. Bu vinçlerden birisi 150 tonluk malzeme taşırken diğeri de 40 ton ağırlığında malzeme yüklenebiliyor. Denizin derinliklerindeki operasyonlar, gemide bulunan hassas operatörler sayesinde insan eli değmeden yapılabiliyor. Operasyonlarda cerrah hassasiyeti gösteriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)