Sözcü'nün sahibi Burak Akbay hakkında yeni karar!

"Sözcü Gazetesi Davası"nda Sözcü'nün sahibi Burak Akbay'a yönelik yakalama kararı kaldırıldı.

GÜNDEM 15.01.2020, 16:50 15.01.2020, 16:55
Sözcü'nün sahibi Burak Akbay hakkında yeni karar!

Sözcü Gazetesi davası kapsamında Genel Yayın Yönetmeni ve yazarlarının yargılandığı davada "Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan "2 yıl 1 ay" ile "3 yıl 6 ay 15 gün" arasında değişen miktarlarda hapis cezası verildiği kaydedildi.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda, davada tutuklu kimsenin bulunmadığı, sanık Akbay'ın 9 Ekim 2017'den beri yakalamalı olarak arandığı belirtildi.

"Samimi olarak ülkemize dönerek savunma yapmak istedi"

Burak Akbay'ın önceki aşamalarda mahkemeye gönderdiği el yazılı ve imzalı dilekçede, "samimi olarak ülkemize dönerek savunma yapmak istediği", tüm delillerin toplanmış olduğu, sadece Burak Akbay'ın savunmasının alınmasının beklenmekte olduğu aktarıldı. 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) 5. ve 6. maddelerine göre "Adil yargılama ilkesi" gereğince "sanığın savunmasının bizzat mahkeme huzurunda alınması"nın gerekmesi ifade edildi.

"Babasının cenazesine gelememiş olmanın verdiği mağduriyet"

Kararda, "Sanığın babası Ertuğrul Akbay'ın 7 Mart 2019 da vefat etmesi sebebiyle sanığın yakalama kararı olduğundan dolayı cenaze ve diğer işlemler için gelememiş olması, bu sebeple sanığın daha sonraki aşamadaki dini olarak son görevlerini yerine getirememiş olmasından dolayı oluşan mağduriyet ve dosyanın geldiği aşamanın dikkate alınarak Burak Akbay'ın tutuklanmasına yönelik yakalama emrinin kaldırılmasına savunmasının alınmasına ilişkin çıkartılan kırmızı bülten evraklarının iadesi için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış ilişkiler Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılmasına." ifadeleri kullanıldı.

Avukat İsmail Yılmaz: "Burak Akbay boşu boşuna mağdur edildi"

Karara ilişkin değerlendirme yapan avukat İsmail Yılmaz, "Müvekkilim Burak Akbay boşu boşuna mağdur edildi. Hakkındaki suçlamaların hiçbir temeli yoktur. Baştan beri söylüyorum, bu davanın açılması bir hukuk ayıbıdır. Yargının bu yanlıştan dönmesi gereklidir" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)