Sözcü Kalın'dan 'Kabil Havalimanı' açıklaması

İbrahim Kalın, “Bugün bir uçak kalkmış vaziyette. 24 veyahut 36 saat içerisinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir.” dedi.

GÜNDEM 26.08.2021, 00:37 26.08.2021, 17:50
Sözcü Kalın'dan 'Kabil Havalimanı' açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı bir televizyon programında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. ABD’nin Afganistan'dan çekilme yönünde karar aldığından beri ülkemizin de kendi planlarını yaptığını ve uzun bir zamandır Afganistan mesaisi olduğunu kaydetti.

“24 veyahut 36 saat içerisinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir”

Afganistan’dan TSK'nın tahliyesi hakkında konuşan Kalın, “Süreci yakinen takip ettik. Sahadaki gerçekleri görerek hareket etmek mecburiyetindeydik. Biz orada askerlerimizi tehlikeye sokacak bir süreç içinde olmayacağımızı her fırsatta ifade ettik. Biz bütün planlarımızı yapmıştık. Askerlerimizin tahliye edilmesi ile ilgili hazırlıklar bir süredir devam etmekteydi. Askerimiz orada büyük bir başarı elde etti. Görevlerini yapmış bir biçimde askerimiz Türkiye'ye dönüyor. Bugün bir uçak kalkmış vaziyette. 24 veyahut 36 saat içerisinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir.” şeklinde konuştu.

Kabil Havaalanı'nın işletmesi

Türk askerinin çekildikten sonra da havaalanının işletmesine devam edebileceklerini belirten Sözcü Kalın, “Sivil uzmanlarımız havaalanı için destek verebilir. Buna ilişkin olarak müzakereler sürüyor. Bunu ülkemizin devam ettirmesi hususunda bir irade de ortaya koyuyorlar. Afganların maruz kaldığı insani dramı göz ardı etmemek gerekiyor. Kabil Havaalanı'nda ilk günlerde meydana gelen dramı hepimiz gördük. Havaalanında güvenliğin tesis edilmesi lazım. Bunun detayları konuşulacak fakat bir güvenlik yapısı kurulması gerekiyor. Taliban'ın bu yönde bir kapasitesi olduğu kanaatinde değilim. Onlar da büyük ihtimalle bir hizmet talebinde bulunacaklardır. Havaalanının tamamen devre dışı kalması onların da isteyeceği bir şey değil. Afganistan'ın mezhebi ve etnik yapısını anımsatmakta yarar var. Burada muhakkak herkesin bir temsilcisinin olması büyük önem teşkil ediyor. İlerleyen süreçte Taliban'ın tavrı ve eylemleri belirleyici olacak. Ortaya çıkacak hükümetin eylemleri önemli olacak. İlerleyen dönemde meydana gelecek olan tabloyu görmek lazım. Sürecin tamamen dışında kalmak rasyonel bir karar değil, içinde kalarak takipçisi olacağız. Afganistan'daki istikrarsızlık her yeri, herkesi etkiliyor.” dedi.

Sözcü Kalın, Taliban ile görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)