Soylu: Sınırda kalan DEAŞ'lı ABD'ye gönderildi

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki tampon bölgede bekleyen Ürdün uyruklu ABD vatandaşı DEAŞ'lı teröristin uçakla ABD'ye gönderildiğini duyurdu.

GÜNDEM 15.11.2019, 16:11 15.11.2019, 16:48
Soylu: Sınırda kalan DEAŞ'lı ABD'ye gönderildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, basın mensuplarına gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Yabancı teröristlerin ülkelerine iadesinin sürdürüldüğünü belirten Soylu, "Yunanistan'la bizim aramızdaki sınırda kalan Amerikalı, biraz önce İstanbul'dan uçakla Amerika'ya sınır dışı edildi." ifadesini kullandı. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye’nin kuzeyinde terörist unsurlara yönelik gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı'nda yakalanan DEAŞ’lı terörist, tutulduğu İstanbul Göç İdaresi’nden 11 Kasım günü sınır dışı edilmek üzere Edirne’ye getirilmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olduğu ileri sürülen DEAŞ’lı terörist, Türkiye’den sınır dışı (deport) edilmek üzere Pazarkule Sınır Kapısı’na getirilmişti. Pazarkule’den Yunanistan’a sınır dışı edilen terörist, Pazarkule Sınır Kapısı karşısındaki Kastanies Sınır Kapısı’nda bulunan Yunan görevliler tarafından kabul edilmemişti. 

Yunanlar, DEAŞ’lı teröristi tekrar Türkiye’ye yaya olarak geri göndermişlerdi. Türkiye tarafından da kabul edilmeyen DEAŞ'lı terörist, iki ülke arasında bulunan tampon bölgede beklemeye başlamıştı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD'li yabancı terörist savaşçının, kendi isteği üzerine üçüncü ülke olarak 11 Kasım günü Yunanistan'a sınır dışı edildiğini, Yunanistan'ın kabul etmemesi üzerine ara bölgede kaldığı anımsatılmıştı. Bakanlık, ABD tarafından ülkeye kabul edileceğinin ve seyahat belgesi düzenleneceğinin taahhüt edilmesinin ardından ABD'ye gönderilmek üzere gerekli işlemlerin başlatıldığını duyurmuştu.

"İstihbaratçının ölümüne ilişkin İngiltere'ye bilgi veriliyor"

Bakan Soylu, eski İngiliz istihbaratçı James Gustaf Edward Le Mesurie'in ölümüne ilişkin devam eden soruşturma hakkında bilgi verdi.

İşin başından itibaren yoğun bir soruşturmanın devam ettiğini kaydeden Soylu, Le Mesurie'in vatandaşı olduğu İngiltere'ye sürekli bilgi veriliyor." dedi. 

Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

"İlk önemli detay evin kapısının, evin içerisinden bizim bildiğimiz usullerin dışında güçlü bir kilide sahip olduğu. Yukarıdan aşağı düşerken bilek kısımlarında kırılma söz konusu. Bütün bunlar üzerinden bir değerlendirme yapılıyor. İlk aşamada intihar gibi görünse de bizim sorumluluğumuz olayı bütün yönleriyle değerlendirmek."

"Siyanür satışına ilişkin çalışma yapılıyor"

Son günlerde yaşanan intihar olayları ile gündeme gelen siyanür satışına ilişkin bir çalışma yapıldığını aktaran Soylu, "Bütün kurumlar kendileri içerisinde çalışıyor" diyen Soylu, "19'unda arkadaşlarımız bir araya gelerek bir değerlendirme yapacak. Hangi tedbirleri alabiliriz? Yapılması gerekenlerle ilgili bir adım atılacak." ifadesini kullandı.

"Türkiye'de önemli bombalamaları gerçekleştiren bir isim"

İçişleri Bakanı Soylu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın önemli bir isminin yakalandığını söylemişti. Bir gazetecinin bu teröristin kimliğine ilişkin sorusuna Soylu, "Avrupa ve Türkiye'de önemli bombalamaları gerçekleştiren bir isim." karşılığını verdi. 

Yorumlar (0)