Soylu: Depremde can kaybı 47 bin 932'ye çıktı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden kişi sayısını ve bunlardan kaçının yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise 5 ilde hasar tespit çalışmalarının sona erdiğini vurgulayarak inşa sürecine başlanan konut sayısını duyurdu.

GÜNDEM 10.03.2023, 18:18 12.03.2023, 11:29 Hakan Öksüz
Soylu: Depremde can kaybı 47 bin 932'ye çıktı

Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen "Türkiye Risk Kalkanı Modeli"nin ikinci toplantısı sonrası Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı açıklandı. Söz konusu açıklama, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan geldi. 

Soylu: "Ölen 47 bin 932 kişiden 6 bin 265'i yabancı uyruklu"

İçişleri Bakanı Soylu, depremlerde hayatını kaybettiği tescil edilen kişi sayısının 47 bin 932 olduğunu vurguladı. 6 bin 265 yabancı uyruklu kişinin depremde yaşamını yitirdiğini kaydeden Soylu, "Parmak izi ve DNA çalışmaları ile kimlik tespitleri yapılıyor. Şu an kimliği tespit edilmeye çalışılan kişi sayısı 1619'dur. Öte yandan deprem bölgesine 300 bin çadırın daha dağıtılacağını belirteyim." dedi.

Murat Kurum: "13 kurul oluşturuldu"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise "Türkiye Risk Kalkanı Planı Modeli" kapsamında oluşturulacak kurul sayısının 13 olduğunu vurguladı. Bu alt komisyonların, "kentlerin afetlere dirençli hale getirilmesi" ile ilgili çalışmalarda görev alacağını kaydeden Bakan Kurum, hasar tespit sürecine ilişkin de bilgi verdi.

"34 bin civarında konutun yapım süreci başladı"

Deprem bölgesinde bulunan 1 milyon 706 bin binada hasar tespit çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Kurum, "5 milyon 4 bin 175 bağımsız bölüm incelendi. Bunlardan 821 bin 302'si ise acil yıkılacak, yıkılacak ya da ağır ve orta hasarlı olduğu belirlendi. Kilis, Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te hasar tespit çalışmaları sona erdi. Diğer illerde de yüzde 90 tamamlanmış durumda. 34 bin civarında konutun yapım süreci başladı." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)