Soylu'dan Yunanistan'a çağrı: İnsanlığa uygun davranın!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan güvenlik güçleri tarafından sınırda bekleyen düzensiz göçmenlere gaz ve ses bombaları ile müdahale edilmesine ilişkin, "Yunanistan yetkililerini temel hukuki metinlere, en önemlisi de insanlığa uygun davranmaya davet ediyoruz." açıklamasında bulundu. 

GÜNDEM 02.03.2020, 12:17 02.03.2020, 12:22
Soylu'dan Yunanistan'a çağrı: İnsanlığa uygun davranın!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin göçmenlere Avrupa'ya geçebilmeleri için sınır kapılarını açmasının ardından Yunan güvenlik güçlerinin sert müdahalede bulunmasına ilişkin açıklamada bulundu. 

Bakan Soylu, Suriye krizinin başlangıcından itibaren ülke olarak başta Türk milletinin hoşgörüsü ve devletin yerinde hamleleriyle dünyaya örnek teşkil edecek bir göç yönetimi sergilediklerini kaydetti. 

Göçmen yükünü Türkiye'nin tek başına taşımak zorunda kaldığını, bu süreci vicdanla yönettiklerini aktaran Soylu, ülkede 3.6 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4 milyon sığınmacının bulunduğunu hatırlattı. 

"1.5 milyon Suriyeliye insani yardım ulaştırdık"

Soylu, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekât bölgelerinde hayatın normal akışına dönmesi ve buralarda yaşayan insanlara destek verilmesine yönelik çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, "İdlib'de Türkiye sınırının yanı başında bulunan, ölümden ve zulümden kaçmış 1.5 milyon Suriyeliye insani yardım ulaştırdık." dedi. 

Günümüzde Türkiye'nin insan odaklı olan göç politikasında herhangi bir değişiklik yapılmadığına dikkat çeken Soylu, özellikle 1951 Cenevre Sözleşmesi olmak üzere uluslararası hukuka uygun davranıldığını ifade etti.

"Kaçak göç konusunda dünyada eşi olmayan bir mücadele sergiledik"

Soylu, Türkiye sınırlarından içeri girenlere hukuki çerçevede davranıldığını aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"Şu an Edirne sınırında Yunanistan'ın yaptığı gibi sığınma talep edenlere biber gazı atılıp, insanlık dışı muamelede bulunulmamıştır. Suriye krizinin başlangıcından günümüze hem ülkemize sığınan mazlumlara kucak açtık hem de kaçak göç konusunda dünyada eşi olmayan bir mücadele ortaya koyduk. Sadece 2019'da ülkemizde yakalanan kaçak göçmen sayısı 455 bin, sınır dışı sayısı da 104 bin olarak gerçekleşmiştir. Bu süreçte, ülke olarak tüm anlaşma ve mutabakatlara uygun davranılmış ve kaçak göçün yönetilmesi ve engellenmesi için olağanüstü gayret gösterilmiştir."

"AB, göçe kaynaklık eden ülkelerde yaşananlara duyarsız kaldı"

Bölgede meydana gelen göç hareketliliğinin ana sorumlusunun, göçe kaynaklık eden ülkelerde yaşananlara duyarsız kalan, bu ülkelerde yaşanan problemlere çözüm bulmak yerine farklı hesaplar nedeniyle istikrarsızlıkları sürdüren başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere uluslararası toplum olduğunu bildiren Soylu, "Avrupa Birliği (AB), Suriye krizinin ancak 2015 yılında yaşanan göç hareketliliği sonrasında farkına vardı. Yaklaşık 3 yıldır yapılan uyarılara rağmen Afganistan kaynaklı göç sorununa ise duyarsız kalmayı tercih etti." dedi. 

"Yunanistan yetkilileri temel hukuki metinlere uygun davranmalı"

Soylu, kaçak göçün önlenmesi için 18 Mart 2016 tarihinde Avrupa Birliği (AB) ile varılan mutabakata bu süre içerisinde bağlı kalındığını aktararak, şunları söyledi:

"AB ve Yunanistan'ın mutabakatı uygulama ve kaçak göçmenlerin ülkemize iade işlemlerini tamamlamadaki başarısızlıkları sebebiyle yaklaşık 4 yılda ancak 2 bin 94 kaçak göçmen geri alınmış ve amaçlanan caydırıcı etki oluşturulamamıştır. Bu süreçte her fırsatta bizlerin göç alanındaki çalışmalarını eleştiren AB temsilcileri ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının, son yaşananlar sonrasında yapmaları gereken Yunanistan sınırına temsilci gönderip göçmenlere yapılan insanlık dışı muameleyi görmeleri ve raporlamalarıdır. İdlib krizinin başlangıcından günümüze kadar çözüm için yaptığımız çağrılara kulak tıkayıp bize daha fazla göçmen almamız yönünde çağrı yapan Birleşmiş Milletler, AB temsilcileri ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının aynı çağrıyı Yunan hükümetine yapmamaları samimiyetsizliktir."

Yunanistan güvenlik güçleri tarafından sınırda bekleyen düzensiz göçmenlere gaz ve ses bombaları ile müdahale edilmesine ilişkin Soylu, "Yunanistan'ın üzerine düşen, sınırlarına gelmiş insanların sığınma taleplerini göç hukuku açısından değerlendirip, koruma sağlanması gerekenleri koruma altına almaktır. Bu süreçte Yunanistan yetkililerini 1951 Cenevre ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri başta olmak üzere temel hukuki metinlere, en önemlisi de insanlığa uygun davranmaya davet ediyoruz." dedi. 

Yorumlar (0)