Soylu'dan sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklama!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağının gelip gelmeyeceğine ilişkin, "Tam sosyal izolasyon her zaman gündemimizde. Bugünkü tedbirlerle bunu karşılayamazsak, tedbirleri yükseltebiliriz. Alacağımız, önereceğimiz tedbirler var. Eğer bu tedbirlerle ilgili salgının önüne geçemezsek, en yüksek tedbiri elbette ki alabiliriz." ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM 26.03.2020, 12:25 26.03.2020, 13:03
Soylu'dan sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklama!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında alınan tedbirlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Soylu, yalnızca İçişleri Bakanlığı tarafından 38 genelge yayınlandığını kaydederek, 17'si sınırlarla alakalı. Çok üst düzey tedbirler alındı. Türkiye'de şuan hayatın yüzde 80'i durmuş durumda. Şehirlerarası trafiği ölçüyoruz. Yolcu sayılarını, yolcu otobüsü sayılarını ölçüyoruz. Tüm bunların rakamları gün gün elimizde var. Şu andaki rakamı söyleyeyim. Şehirlerarası otobüslerdeki azalma yüzde 73." dedi. 

"Yapılması gerekenler bu 4 temel maddeyi sağlamak"

Soylu, tedbirlerin artırıldığına dikkat çekerek, "Sağlık sisteminin ayakta kalması, kamu düzeninin devam etmesi, sosyal izolasyonun sağlanması ve tedarik zincirinin aksamaması. Bu dördünü sağlarsak sistemi ayakta tutmuş oluruz. Tedbiri yükseltiyoruz. Yeni bir durumla karşı karşıyayız. Onun için yapılması gerekenler bu 4 temel maddeyi sağlamak." ifadelerini kullandı. 

"Kamuoyuna şeffaf bilgi vermek durumundayız"

Hastalığın nasıl yayıldığını ve hangi yaşlara ulaştığını Sağlık Bakanlığı ile beraber takip ettiklerini aktaran Soylu, "Alınan tedbirleri de seviye seviye yükseltiyoruz. Bir organizasyon yönetiyoruz ve tüm köşelerini iyi bir şekilde tutmak zorundayız. Kamuoyuna şeffaf bilgi vermek durumundayız. Meselenin nereye gittiğini ifade etmek durumundayız." diye konuştu. 

"Ankara, İstanbul, İzmir'de şehir çekilmiş durumda"

Soylu, sosyal izolasyona uyulup uyulmadığına ilişkin, "Ters bir şey söyleyeceğim belki ama... Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkıntı var. Ankara, İstanbul, İzmir'de şehir çekilmiş durumda. Yapılan her işlemde atılan her adımda bu izolasyonu sağlamak ve sosyal mesafeyi ortaya koymak. Size bir şey söyleyeyim. Kamuda seyrekleştirme var, esnek çalışma var. Benim bakanlığımda böyle bir şey yok. Sağlık Bakanlığımızda da böyle bir şey yok. Full çalışıyoruz." dedi. 

Sokağa çıkma yasağı gelecek mi?

Sokağa çıkma yasağının gelip gelmeyeceğine ilişkin Soylu, "Tam sosyal izolasyon her zaman gündemimizde. Bugünkü tedbirlerle bunu karşılayamazsak, tedbirleri yükseltebiliriz. Alacağımız, önereceğimiz tedbirler var. Eğer bu tedbirlerle ilgili salgının önüne geçemezsek, en yüksek tedbiri elbette ki alabiliriz. 65 yaş üstü için alınan karar olumlu sonuç verdi." açıklamasını yaptı.

"İhtiyaç duyulursa şehirlerarası otobüs seferlerini durdurabiliriz"

Soylu, şehirlerarası otobüs seferlerinin tamamen durdurulması konusuna ilişkin, "Eğer ihtiyaç duyulursa bunu yapabileceğimizi arkadaşlarla konuştuk zaten. 69 firma ile maske ve tulum konusunda anlaşma yapıldı." şeklinde konuştu. 

"Koronavirüs fırsatçılarına tolerans gösteremeyiz"

Koronavirüs fırsatçılarına ilişkin Soylu, "Maske üreticileri fabrikalara gittik, uyarıları yaptık. Biz ne kadar maske üreticisi varsa bunu Sağlık Bakanlığına iletmek durumundayız. Burada kimseye tolerans gösteremeyiz. Değerlendirmeleri arkadaşlarımız yapıyor. Fahiş fiyatlarla ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Şuana kadar 113 ürün tespit edildi. Vatandaşlarımız nereye bildirirlerse bildirsinler, fırsatçıların tepesindeyiz. Kamuoyu ilk kez duyacak... Sadece maske üretmek değil, üretilen maskenin kumaşının da fiyatı yükselmeye başladı. İlgili firmalar ile toplantı yapıldı. Bizim arkadaşlarımız bu grubun tepesinde. Gün tedbirlere uyma günüdür." ifadelerini kullandı. 

"Yaşlıların ihtiyaçları karşılanıyor"

Soylu, 65 yaş ve üstü kişilerin ihtiyaçlarının karşılandığını belirterek, "Biz 65 yaş üzerine siz evinizden çıkmayın dediğimizde bizim bu büyüklerimizin taleplerini karşılamak zorundayız. Türkiye'den başka bunu yapan yok. Almanya'da gönüllüler ile yapılıyor bu iş. Şu ana kadar 360 bin talep geldi, 320 bin talep karşılandı. Her gün 100-150 bin talebi karşılıyoruz." dedi. 

"2551 provokatif hesap tespit edildi"

Sosyal medyada koronavirüs konusunda yapılan asılsız  paylaşımlara ilişkin Soylu, "2551 provokatif hesap tespit edildi. 449'una işlem yapıldı. Diğerlerine de işlem yapılmaya devam edilecek. Yüzde 70 bu sabah aldığım bir rakam. Yüzde 70 FETÖ, PKK hesaplar." diye konuştu. 
Soylu, asılsız paylaşımlara tepki göstererek, "Whatsapp gruplarını kullananları söylüyorum, iletişim yapanlara, vatandaşlarımıza yalvararak söylüyorum. Vatandaş otobüs durağı önünde kendini yere atıyor, öteki çekiyor. 'Koronavirüsten öldü' diyor. Para almak için yapıyor. Ya da bir kadın... 'Ben koronavirüs' oldum' diyor... Hemen müdahale ettim. Kadın kronik hasta çıktı. Tüm bunları açıklamamıza rağmen, paylaşmamıza rağmen provokasyonunu yapanlara rağmen yaygınlığı var. Bunu yapanlar da kamusallaştıranlar da suçludur. Burada AYM'nin özgürlükçü akılı devreye girebilir tabi her zaman olduğu gibi." ifadelerini kullandı. 

"Ali İhsan amcamızdaki gibi gereğini yerine getiririz"

Yaşlı vatandaşların videolarının çekilerek paylaşılmasına ilişkin Soylu, "Biz bundan çok üzgünüz. Biz geleneklerine bağlı, töresi, âdetine bağlı insanlarız. Büyüklere hürmet bizim için önemli. Maalesef bu konuyu istismar etmek isteyenler, sanki 65 yaş üstü büyüklerimiz hastaymış gibi provokatif paylaşımlar yaptılar. Bu salgının onlar üzerinde etkisi yüksek olduğu için aldığımız bir tedbir bu. Ali İhsan amcamızdaki gibi, Bağcılar'daki amcamız gibi affetmeyiz ve gereğini yerine getiririz." diye konuştu. 

"Gençler hayatlarını yavaşlatmalılar"

Soylu, gençlere evde kalmaları için çağrıda bulunarak, "Gençlere bir çağrımız var. DSÖ de bu çağrıyı yapıyor. Sağlık Bakanımız da, Bilim Kurulu da biz de bu çağrıyı yapıyoruz. 'Bana bir şey olmaz' diye sosyal izolasyonu unutursa... Bu hali zihinden çıkarmamamız gerekiyor. 'Ben negatif çıktım, çok rahatım' öyle bir şey yok. 14 güne kadar bir şey yok, 14 günden sonraki bir günde rahatsızlanıyor. Pozitif çıkmasının en büyük avantajı biz onu izolasyona alıyoruz. Gençler hayatlarını yavaşlatmalılar." dedi. 

Yorumlar (0)