Soylu'dan "deprem ve dezenformasyon" açıklaması: Taviz yok

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Düzce'de gerçekleştirilen Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Hasar tespit çalışmalarına ilişkin bilgi veren Soylu, deprem hakkında sosyal medyadan yayılan dezenformasyona dair de konuştu. İnsanların endişelerini istismar eden kişilerin tespit edildiğini kaydeden Bakan Soylu, "Şarlatanlıklara taviz veremeyiz." dedi.

GÜNDEM 27.11.2022, 09:26 28.11.2022, 09:17 Hakan Öksüz
Soylu'dan "deprem ve dezenformasyon" açıklaması: Taviz yok

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarına dair konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yıkılacak bina sayısı hakkında bilgi verdi. Düzce Valiliği'nde yapılan Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısının ardından basın mensuplarına konuşan Soylu, 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremlerin neden olduğu travmanın halen daha bölgedeki vatandaşlar üzerinde etkili olduğunu söyledi.

Düzce'de yaşayan vatandaşların aklına "yeni deprem olur mu?" korkusunun bulunduğunu belirten Soylu, "Son günlerde bu duygunun hakim olduğunu gördüm. Maalesef vatandaşlarımızın bu duygularını istismar edenler var. 28 Kasım ile 2 Aralık'ta deprem olacağını öne sürerek insanları korkutuyorlar. Bunlar dezenformasyon türü sözlerdir. Hiçbir yetkili bu şekilde dayanaksız bilgi vermez. Depremden dolayı doğal olarak bir panik havası oluştu. Bunu üzerimizden atmak için çalışmalara başladık. Hasar tespitinde hızlı hareket ettik." dedi.

"23 bin 916 binada hasar tespit çalışması yapıldı"

Şimdiye kadar 23 bin 916 binada hasar tespit çalışmasının yapıldığını vurgulayan Soylu, "56 bin 266 konut ile 66 bin 726 bağımsız bölümü taradık. Ahırlar ve depolar, bağımsız bölümlere dahil. Acil yıkılması gereken 25 bina var, 263 bina ise ağır hasarlı. Acil yıkılması gereken bağımsız bölüm sayısı 43, 435'inde ise ağır hasar bulunuyor. Az hasarlı binaların sayısı 2 bin 548. Toplamda 369 konut 'acil yıkık' olarak belirlendi. Acil yıkık ve ağır hasarlı binaların yıkılma işlemi, bugün itibarıyla başladı.

"Orta hasarlı bir bina tespit etmedik"

Yapılan taramalarda 44 bin 71 konutun "hasarsız" olduğunun belirlendiğini kaydeden Soylu, vatandaşların bu konutlara gönül rahatlığıyla girebileceğini söyledi. Az hasarlı binaların hangileri olduğundan bahseden Soylu, "Bunlar sıva çatlağı bulunan ve boyası dökülmüş yapılardır. Yani bu yapılarda binayı dayanıksız hale getirecek bir durum yok. Ağır hasarlı ve orta hasarlı binalara insanları sokmuyoruz. Az hasarlı binalara girilebilir. Orta hasarlı bina, güçlendirilmesi gereken binalar sınıfındadır. Şimdiye kadar orta hasarlı bir bina tespit etmedik. Ağır hasarlı ya da az hasarlı binalar mevcut." ifadelerini kullandı.

"10 yaralının tedavisi devam ediyor"

Konut yapma konusunda vatandaşlara yardımcı olacaklarının altını çizen Bakan Soylu, yaralılar hakkında da bilgi verdi. 92 yaralıdan 10'unun tedavisinin devam ettiğini aktaran Soylu, "Kentte meydana gelen artçı deprem sayısı 317. Bunlardan en ciddi olanlar 4,3 ve 4,1 büyüklüğünde. 840 jandarma personelimiz sahada görev yapıyor. Şimdiye kadar 2 bin çadır kuruldu." dedi.

"Bu şarlatanlıklara taviz veremeyiz"

Depremle ilgili sosyal medyada üretilen dezenformasyona geçit vermeyeceklerinin altını çizen Bakan Soylu, "Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı iş başında. Dezenformasyon yaptığı belirlenen kişiler hakkında suç duyurusu yapılıyor. Bu şarlatanlıklara taviz veremeyiz. Bilim insanlarının konuyla ilgili açıklamaları başka. Ona dair değerlendirme yapamam. Öte yandan sosyal medyada korkuyu körüklemeye çalışanlar var. İnsanların endişelerini istismar ediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)