Soylu'dan Avrupa'ya tepki: Göçmen deposu değiliz!

Ankara'da düzenlenen 13. Göç Kurulu Toplantısı'nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin göçmen politikasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Batılı ülkelerin göç konusuna gelince çadır devleti gibi davrandığını söyleyen Soylu, "Kimsenin göçmen deposu olmaya niyetimiz yok. İsteyen istediği yere gider. Göçmen bekçisi de değiliz." dedi.

GÜNDEM 20.10.2022, 15:16 21.10.2022, 17:44 Hakan Öksüz
Soylu'dan Avrupa'ya tepki: Göçmen deposu değiliz!

Ankara'da Gölbaşı Vilayetler Evi'nde gerçekleştirilen 13. Göç Kurulu Toplantısı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla düzenlendi. Türkiye gelen sığınmacıların misafir edilmesi ve gönüllü geri dönüşleri için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Soylu, süreci bütüncül bir yaklaşımla ele aldıklarını ve kimsenin mağdur olmasını istemediklerini söyledi. Türkiye'nin göç politikasının başından sonuna kadar tutarlı olduğunu belirten Soylu, "Bu kadar zorlu bir coğrafyada olmamıza rağmen süreci başarıyla yönetiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çadır devleti gibi hareket ediyorlar"

Bazı çevrelerin göçmen sorununu sadece seçimde kullanılacak bir konu olarak gördüğüne işaret eden Soylu, küresel göçün sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için diğer devletlerin de elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Göç konusuna insani ve gerçekçi bir pencereden bakmak zorunda olduklarını ifade eden Bakan Soylu, "Bu konuyu dar bir perspektife hapsedemeyiz. Batılı ülkelerin göçmen sorunu konusunda bir ikileme düştüğünü görüyoruz. Diğer alanlarda geliştiler ancak göç konusuna gelince sanki yeni kurulmuş bir çadır devleti gibi hareket ediyorlar. Göç sadece bir sınır meselesi değildir ama konuya böyle yaklaşıyorlar." değerlendirmesinde bulundu. 

"Yunanistan köşeye sıkıştı"

Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki göçmen itme faaliyetlerine de değinen Soylu, "Yine Yunan güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen bir geri itme vakasının ardından 11 göçmen ölmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, konuyu inceledi ve Yunanistan'a tazminat cezası verdi. Yunanistan'ın tutumu, Avrupa'yı bile utandırdı. Yunanistan'ın insanlığa sığmayan müdahalelerine ilişkin çok sayıda rapor ve görüntü mevcut. Yunanistan, bu kanıtlarla birlikte uluslararası arenada köşeye sıkıştı. Yunan hükümeti, bize karşı zavallıca ve zayıf bir siyaset uyguluyor." dedi.

"Kimsenin göçmen bekçisi değiliz"

Türkiye'nin göç politikaları sayesinde çok sayıda gönüllü geri dönüşün gerçekleştiğine vurgu yapan Soylu, "Göç akımını tersine döndürmeyi başardık. Hedefimiz göçmenlerin güvenli ve gönüllü şekilde ülkelerine geri dönmesini sağlamaktır. Avrupa ülkeleri ise bu konuda acımasız bir politika yürütüyor. Bu konudaki duruşumuz oldukça net. Kimsenin göçmen deposu olmaya niyetimiz yok. Bu yük eşit şekilde paylaşılmalı. Avrupa'ya giden göçmenleri engellemek bizim işimiz değil. Kimsenin göçmen bekçisi değiliz." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)