Soylu'dan 6 partinin ortak bildirisine sert tepki: Vatana ihanettir

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Semineri'nde açıklamalarda bulundu. 6 muhalefet partisinin ortak bildiri yayımlaması konusuna ilişkin sert ifadeler kullanan Soylu, ''6 + 1 şeklindeki mutabakatı dahi büyükelçiye gönderiyorlar. Bunun adı açıkça vatana ihanettir." dedi.

GÜNDEM 31.03.2022, 16:34 31.03.2022, 16:57
Soylu'dan 6 partinin ortak bildirisine sert tepki: Vatana ihanettir

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Türkiye Belediyeler Birliği'nde gerçekleştirilen Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Semineri'nin kapanışında yer aldı. Güven eksenli bir konjonktürden geçildiğini vurgulayan Soylu istikrarı, doğayı ve güvenliği korumak gibi farklı kaygı ve gayretler içinde bir dünya gündeminin yaşandığını belirtti. Soylu sözlerine şu şekilde devam etti:

Bundan da önemlisi güvenlik ekosisteminin gün geçtikçe daha da büyümesi. Siyasi istikrarın korunması ekonomiyi derinden etkiliyor. Sosyal alandaki bir farklılığın neden olduğu bir çatışma siyasal istikrarı etkiliyor. Uyuşturucu terörü, terör göçü ve virüs tüm dünyadaki güvenliğin dengelerini değiştiriyor. Tıpkı büyüyen bir insan gibi insan sabit kalıyor ama güvenliğin çemberi gün geçtikçe büyüyor. Eskiden asayişin polisle sınır güvenliğinin askerle sağlandığı bir düzen vardı ancak şu an algılarımızın bile dezenformasyon ile yönlendirilmesine karşı bir güvenlik ihtiyacı duyuyoruz.

Türkiye son 4 yılda en çok uluslararası yardım yapan ülke oldu

Türkiye’nin son 4 yılda dünyadan en çok uluslararası yardım yapan ülke konumunda olduğunu vurgulayan Soylu sözlerine şu şekilde devam etti:

Bu toplumun sivil toplum anlayışı oldukça eskilere kadar gidiyor. Selçuklu’daki gelişmiş kervansaraylardan ve derbent teşkilatından Osmanlı’daki vakıf geleneğine ve Ahilik Teşkilatı’na kadar giden bir karakter mevcut. Bu durumun Batı ile önemli bir farkı bulunuyor. Batı’daki sivil toplumun gelişmesi özellikle İkinci Dünya Savaşı’nın etkisiyle devletlere olan güvenin boşa çıkması ile şekillendi. Bizde ise bunun kaynağı güçlü bir devlet içinde yer alan özgür ve demokratik bir sivil toplum alanının bulunmasıdır. Bizdeki sivil toplum alanları ithal değildir. Kendi geleneklerimizin içinden gelmektedir. Biz don 4 yıl içinde dünyada en çok uluslararası yardım yapan ülke konumunda yer alıyoruz.

6 muhalefet partisinin bildirisi hakkında konuştu

6 muhalefet partisinin ortak bildirisi hakkında da açıklamalar yapan Soylu şu ifadeleri kullandı:

6 + 1 şeklinde yaptıkları mutabakatı bile büyükelçiye gönderiyorlar. Birkaç tanesinin ifşa olmasından sonra başka bir büyükelçiye gönderiyorlar. Bunun adı çok açık ve net bir şekilde vatana yapılmış bir ihanettir. Ben ciddi bir şeyi dile getiriyorum. Kaç gündür dile getiriyorum ve bundan sonra da söylemeye devam edeceğim.

2019 yılından beri 5 binin üzerinde STK ziyaret edildi

STK ziyaretleri kapsamında 2019 yılından beri 5 bin 204 STK’yı ziyaret ettiklerini belirten Soylu sözlerine şu şekilde devam etti:

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüklerimizin eksikliklerinin giderilmesi, modern bir yapıya kavuşması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, hizmetlerin verimli ve etkin bit şekilde sunulabilmesi adına konsept proje olarak adlandırdığımız bir projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte bu projenin 40 ilde uygulanmasına yönelik talimat kararını birlikte verdik. Görev alanımızda yer alan her yerde olduğu gibi sivil toplum alanında da dijitalleşmeye yönelik kritik hamlelerde bulunduk. Bunların en başında 123 binden fazla kullanıcısı yer alan DERBİS yer alıyor. DERBİS üzerinden yapılan entegrasyonların sayısı şu an 18’e kadar ulaştı. E- faaliyet- e-tüzük ve e-alındı belgeleri artık DERBİS üzerinden de alınabiliyor. Öte yandan dernek işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi adına e-devlet üzerinden dernek üyeliği sorgulama ve sonlandırma hizmetini de tamamladık.

3,8 milyon kez sorgulandı

Yapılan bu hizmet bugüne kadar 3,8 milyon kez sorgulanmış. Ve bu hizmet yardımıyla 94 binin üzerinde vatandaş dernek üyeliğinden istifa etmiştir. Bugün dernek ve sivil toplumlarla yapılan işlemlerin neredeyse tamamı DERBİS üzerinden yapılabiliyor. E-devlet üzerinden yardım toplamaya yarayan e-yardım ve e-tebligat, e-defter ve PARBİS gibi birçok dijital sistemi de pek yakında hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Denetimler darbeden sonra sıkılaştırıldı

Önemle üzerinde çalıştığımız ve toplantının da konusu olan husus denetimlerdir. 15 Temmuz sonrasında denetimleri oldukça sıkılaştırdık. 2017 yılında denetlenen dernek sayısı 3 bin 600’ün üzerindeyken bu sayı 2018’de 5 binin üzerinde 2019 yılında ise 14 binin üzerinde yer aldı. Pandemi döneminde bu sayı 10 bine kadar düşmek durumunda kaldı ancak bir sonraki yıl tekrar 17 binin üzerine çıktık. Bu yıl da şu ana kadar 5 bin 214 bin denetim gerçekleştirildi. Yıl sonuna kadar 25 bin denetim yapmayı planlıyoruz.

Yorumlar (0)