Sosyal Medya Yasası nedir, neleri kapsıyor?

1 Ekim 2022 tarihinde Meclis’in açılması ile beraber yasama çalışmaları da başladı. İlk oturumunu düzenleyen Meclis, Dezenformasyon Yasası’nı ele aldı. Yeni yasanın içerisinde bulunan Sosyal Medya Yasası, geniş kapsamlı düzenlemeleri ve değişiklikleri beraberinde getirecek. Peki, Sosyal Medya Yasası nedir? Sosyal Medya Yasası neleri kapsıyor? İşte ayrıntılar…

GÜNDEM 05.10.2022, 13:32 06.10.2022, 09:05
Sosyal Medya Yasası nedir, neleri kapsıyor?

Üç aylık aranın sonrasında biden fazla konuyu içerisine alan Dezenformasyon Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarafından ele alındı. Bu yasa içerisinde de Sosyal Medya Yasası bulunuyor. Peki, Sosyal Medya Yasası nedir? Sosyal Medya Yasası neleri kapsıyor? İşte detaylar…

Sosyal Medya Yasası neleri kapsıyor?

Birden fazla alanı etkileyecek olan Sosyal Medya Yasası hem basın çalışanlarını hem de sosyal medya üzerinden içerik üretenleri içerisine alacak. Sosyal Medya Yasası şu alanları içerisine alacak,

İnternet sitesi çalışanları basın kartı alabilecek

İnternet haber sitelerinde görevli olanlar artık basın mensubu olarak değerlendirilecek. Bu yasa öncesinde haber sitelerinde görev yapmakta olan medya personelleri Basın Kanunu’nu ile gazetecilere sağlanan haklardan faydalanamıyordu.

Yeni yasa sonrasında internet sitesinde çalışanlara yayıncılara, editörlere ve spikerlere basın kartı verilebilecek.

Çocukların kötü içerikleri görmesi engellenecek

Çocukların zararlı yayınlardan uzak tutulması adına ayrıştırılmış hizmet çerçevesinde bir düzenleme yapılacak.

Çocukların, sosyal medyada veya internette ahlaki değerlere uymayan, yasa dışı ve zararlı sonuçlara sebep olabilecek kaynaklara maruz bırakılmasının önüne geçilebilecek.

Ailenin, gençlerin ve çocukların, internetin yasa dışı konular hakkında bilgilendirilmesi ve güvenli kullanım hususunda bilinçlendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ek görevler tanımlanacak.

Haber sitelerine haber saklama zorunluluğu

Bütün haber siteleri, zaman içerisinde yayınlamış olduğu içerikleri saklama mecburiyetinde tutulacak. Hukuka aykırı olan içeriklerin ortadan kaldırılmasının önüne geçilmesi bu yasa sayesinde gerçekleşecek.

İstenen içerikler kaldırılabilecek

Bir içerik adına alınan kaldırma kararı, bütün platformları ve siteleri içerisine alacak. Her site adına tek tek karar verilmesine gerek olmayacak.

Haber sitelerine resmi reklam desteği

Haber sitelerini yardım sağlamak düşüncesiyle belirli kurallar kapsamında resmî reklam ve ilanlar haber sitelerinde gösterilebilecek.

Haber sitelerine künye mecburiyeti

Yeni düzenleme ile birlikte bir haber sitesinde künye bulunmadan faaliyet göstermesine izin verilmeyecek.

Bir gazete adına geçerli olan standartlar, haber üretimi yapan internet sitelerini de içerisine alacak.

Sosyal Medya Yasası hangi platformları etkileyecek?

Bu düzenleme ile beraber sosyal medya platformlarına BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) kontrolü şartı getiriliyor.

Bu çalışma telekomünikasyon ve telefonlar ile ilgili birçok kontrolü sağlayan BTK'ya yönlendirilen ek bir vazife. Hedef iletişimin kapsamının incelenmesi olmayacak. Görev çerçevesinde, Platformların iletişim akışlarının ne kadar olduğu, platformların kaç adet kullanıcısının bulunduğu ve bu hususla alakalı bilgileri Türkiye sınırları içerisinde tutma mecburiyeti gibi durumları içeriyor.

Sosyal ağ firmalarına ofis açma zorunluluğu geliyor

Bazı ağ firmalarının temsilcilerinin Türkiye’de yaşıyor olamaması ve Türk vatandaşı olmamaları sebebiyle hukuki açıdan ilgili bulamama probleminin önüne geçilecek.

Yeni düzenleme ile birlikte sosyal ağlara Türkiye temsilcisi bulundurma ve Türkiye ofisi açma mecburiyeti getirilecek. Temsilci kişinin gerçek olması durumunda, Türk vatandaşı ve Türkiye’de ikamet zorunluluğu gerekli olacak.

Sosyal medya yasası nedir?

Yeni düzenleme ile birlikte "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu kapsam içerisinde alınacak. Suçun meydana gelmesi adına şu 5 koşul aranacak,

- Yayınlanan haber doğru değilse,

- Ülkenin kamu sağlığını ve güvenliği ilgilendiriyorsa,

- Halk arasında endişe, panik ve korku oluşturma düşüncesi varsa,

- Kamu barışını aksatmaya yönelik tutum bulunuyorsa,

- Aleni ise (ilgisi bulunmayan kişilere gidiyorsa),

Bu kişilere 1 ila 3 sene arasında hapis cezası uygulanabilecek.

Yorumlar (0)