Sosyal medya teklifi Genel Kurul'da: İlk iki madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda incelenen internet haberciliği, sosyal medya ve basın ile ilgili düzenlemenin ilk iki maddesi onaylandı. Buna göre, Basın Kanunu'nun düşüncesi içerisine basın kartına dair usul ve esasları tespit etmekte eklenecek. Süreli yayın kapsamını içerisine internet haber siteleri de alınacak.

GÜNDEM 05.10.2022, 10:19
Sosyal medya teklifi Genel Kurul'da: İlk iki madde kabul edildi

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni inceleyen TBMM Genel Kurulu, ilk iki maddeyi onayladı.

Süreli yayın personelleri olarak görülecekler

Onaylanan maddelere göre, hukuksal zemine oturtulması adına basın kartı ile internet haber siteleri ile ilgili hususlar Basın Kanunu'nun içerisine katılarak, televizyon, radyo, kamu kurum ve kuruluşlarının gerçekleştirdikleri enformasyon hizmetlerinde görev yapan kamu çalışanları, basın kartı düzenlenmesi noktasında süreli yayın personelleri gibi görülecek.,

İnternet siteleri ve basın kartı ile ilgili maddeler kabul edildi

Basın Kanunu'nun hedefi içerisinde basın kartına dair usul ve esasları tespit edebilmekte eklenecek. Düzenleme ile beraber basın kartı isteminde bulunan medya çalışanları ve enformasyon personelleri, kanun içerisine alınabilecek.

Teklifin ardından süreli yayın kapsamına internet haber siteleri de alınacak. Düzenlemede "enformasyon görevlisi”, “medya mensubu", "Basın Kartı Komisyonu", "İletişim Başkanlığı", "İletişim Başkanı" ve "internet haber sitesi" de tanımlanıyor.

Kanun düzenlemesinin birinci kısmında bulunan ilk iki maddenin onaylanmasının sonrasında TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birleşime ara verdi. Bilgiç, verdiği aralığın sonrasında komisyonun toplanmaması üzerine birleşimi kapatarak, yarın saat 14.00'e görüşmeyi erteledi.

İktidar düzenlemeyi sundu, muhalefet karşı çıktı

MHP ve AK Parti’nin ortak imzası sonrasında Meclis’e götürülen düzenleme, haziran döneminde Komisyondan geçiş yapmış fakat genel kurul toplantısı bu aya ertelenmişti.

İktidar ile muhalefetin anlaşmazlık yaşadığı 29 maddelik düzenlemede Türk Ceza Kanunu’na “vatandaşlara yanıltıcı bilgiyi açık seçik bir şekilde verme” suçu ekleniyor. Bu şekilde insanlar arasında panik, korku veya endişe oluşturacak, ülkenin dış ve iç güvenliği, genel sağlığı ve kamu düzeni ile ilgili gerçekle örtüşmeyen bir bilgiyi çevreye yayanlara 1 ila 3 sene arasında hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

29’uncu maddeye karşı çıkan muhalefet partileri, bu kısmında anayasa ile doğru orantılı olmadığını ifade ederken, “kamu barışını bozma” ve “ülkenin iç ve dış güvenliği” gibi söylemlerin muğlakta kaldığına dikkat çekiyor.

Yorumlar (0)