Sosyal medya düzenlemesi yasalaştı

'Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi' olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı.

GÜNDEM 14.10.2022, 01:00 14.10.2022, 16:44
Sosyal medya düzenlemesi yasalaştı

'Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi' olarak da bilin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'ndan geçti.

İnternet haber sitelerindeki içerikler iki sene muhafaza edilecek

Kanuna göre, internet haber siteleri süreli yayın çerçevesine alınacak.

İnternet haber sitesindeki içerikler, gerektiği zaman talep eden cumhuriyet başsavcılıklarına teslim edilmek üzere bütünlüğü ve doğruluğu sağlanmış bir şekilde iki sene süreyle muhafaza edilecek.

Basın kartı başvurusu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na yapılacak, resmi niteliğe sahip bir kimlik belgesi olarak da kabul edilecek.

Basın kartı talep edenlerde minimum lise veyahut dengi bir eğitim kurumunu bitirmesi, 18 yaşını tamamlamış olması, kısıtlı veyahut kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması koşulu aranacak.

Basın kartı sahibinin, kanunda ifade edilen niteliklere sahip olmadığının veyahut bahse konu nitelikleri sonradan yitirdiğinin anlaşılması durumunda basın kartı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından iptal edilecek.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu'ndaki üye sayısı 42'ye çıkarılacak

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu mensupluğuna; resmi ilan yayımlayacak olan internet haber sitelerinden iki, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek iki, RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) ile BTK'dan (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) iki temsilci daha ilave edilecek. Böylelikle üye sayısı 42'ye yükselecek.

İnternet haber sitelerinde reklam ve ilanların Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayımlanabilmesine olanak sağlanacak.

Resmi ilanlar, koşulları Basın İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından belirlenecek internet haber sitelerinde de yayımlanacak.

İhaleler, işin gerçekleşeceği yerde çıkan bir gazeteye ek olarak bir internet haber sitesinde de açıklanabilecek.

Gerçeğe aykırı bilgiyi yayanlara hapis cezası öngörülüyor

Vatandaşlar arasında panik, korku veyahut endişe yaratmak saikiyle Türkiye'nin dış ve iç güvenliği, genel sağlığı ve kamu düzeni ile ilgili gerçeğe aykırı olan bir bilgiyi, kamu sulhunu bozmaya elverişli bir şekilde açıkça yayan kimse, bir seneden üç seneye dek hapis cezasıyla cezalandırılacak.

MİT'in (Milli İstihbarat Teşkilatı) personeli ve faaliyetlerine yönelik suç teşkil eden tüm içerikler katalog suçlar çerçevesine alınacak.

Sosyal ağ sağlayıcıları sorumlu tutulacak

BTK Başkanı, kanunda kaydedilen yükümlülüklerini harfiyen yerini getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına, bir evvelki takvim senesindeki global cirosunun yüzde 3'üne dek idari para cezası verebilecek.

Sosyal ağ sağlayıcısı, öne çıkan içerikler veyahut başlık etiketleri aracılığıyla imkan sağladığı başkasına ait yayın yoluyla işlenen bir suçtan, kendisine hukuka uymayan içeriğin bildirilmiş ve buna karşın içeriğin bildiriminden itibaren ivedi ve maksimum dört saat içinde kaldırılmamış olması halinde bahse konu içerikten direkt olarak sorumlu olacak.

İdari önlemler saklı kalmak üzere BTK Başkanı tarafından verilen erişimin engellenmesi, içeriğin çıkarılması kararlarının gereğinin harfiyen yerine getirilmemesi durumunda, Türkiye Cumhuriyeti'nde ikamet eden vergi mükellefi tüzel ve gerçek kişilerin ilgili yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcısına altı aya dek reklam vermesinin yasaklanmasına, BTK Başkanı'nca karar verilebilecek.

Yorumlar (0)