Sosyal medya düzenlemesi Meclis'ten geçti!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri ilişkin teklif kabul edilerek kanunlaştı. 

GÜNDEM 29.07.2020, 09:13
Sosyal medya düzenlemesi Meclis'ten geçti!

Tartışmalara neden olan sosyal medya düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçti. 

Sanal ortamda gerçekleştirilen yayınların düzenlenmesi ve söz konusu yayınlar aracılığıyla işlenen suçlar ile savaşılmasına ilişkin kanunda değişikliğe gidilmesi için sunulan teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

Gergin dakikalar yaşandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu sosyal medya düzenlemesi için sabah saatlerine kadar görüşmeler yürütürken, son oylamadan hemen önce tartışma çıktığı görüldü. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, iktidarın Kürt düşmanlığı yaptığını söyleyince AK Parti'nin tepkisini çekti. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın ifadelerinden sonra oturuma ara verilmesine yönelik karar alındı. 

Bir saat ara verildikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu yeniden açıldı. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'a "yaralayıcı ve kaba ifadeleri nedeniyle kınama cezası" verilmesi tavsiye edildi. 

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüseyin Kaçmaz'ın açıklamalarının oldukça yaralayıcı olduğunu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın ifadelerinin tepki bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun üzerine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'a kınama cezası verilmediği bildirildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda tekrar arbede yaşandı. AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri arasında gerginlik yaşanırken, tekrar oturuma ara verildi. 

Sosyal medya düzenlemesi

Sosyal medya düzenlemesi ile sosyal ağ sağlayıcılarının tanımlandığı ifade ediliyor. Yasa dâhilinde uygulanan idari cezalar, muhatabın ülke dışında olması durumunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından iletilecek.

Suç teşkil eden kısmi içeriğin ortadan kaldırılmasının mümkün olduğu hallerde, erişimin önlenmesine yönelik karar yerine içeriğin silinmesine yönelik kararın alınması sağlanacak. 

Sosyal medya düzenlemesiyle birlikte yer sağlayıcılık bildirimi yapmayan ya da söz konusu kanundaki yükümlülüklerini uygulamayan yer sağlayıcı, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezasına çarptırılacak. 

Yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, bir günde Türkiye'den 1 milyondan fazla erişime sahip olması halinde ülkemizden temsilci seçecek. Sosyal ağ sağlayıcı, temsilci seçme ve bildirme zorunluluğunu yerine getirmemesi durumunda 10 milyon liralık para cezası alacak. Söz konusu para cezasının bildirilmesinden 30 gün sonra zorunluluğun yine yerine getirilmemesi durumunda para cezası 30 milyon liraya çıkacak. Yine 30 gün içerisinde istenilen şey yapılmazsa sosyal ağ sağlayıcısının reklam vermesine yasak getirilecek. Son olarak da sosyal ağ sağlayıcısının bant genişliğinin yüzde 50 daraltılacağı ifade edildi. 

Bireylerin sosyal ağ sağlayıcısına başvuru yapmaları durumunda "48 saat" içerisinde geri bildirim yapılması zorunlu olacak. 

Para cezalarının bir sene içerisinde yinelenmesi durumunda cezaların bir kat artırılarak hayata geçirileceği ve söz konusu hükmün 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe gireceği kaydedildi. 

Meclis tatile girdi

Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim gününe kadar tatil oldu.

Yorumlar (0)