Son dakika açıklandı: Eski İçişleri Bakanı hayatını kaybetti

Bodrum'da yaşayan eski içişleri bakanlarından 101 yaşındaki emekli korgeneral Selahattin Çetiner, çoktu organ yetmezliği nedeniyle vefat etti.

GÜNDEM 04.06.2023, 14:51 Şeyda Gül
Son dakika açıklandı: Eski İçişleri Bakanı hayatını kaybetti

Eski İçişleri Bakanı Selahattin Çetiner, Muğla'nın Bodrum İlçesi Koyunbaba Mahallesi'ndeki evinde rahatsızlanarak özel bir hastaneye kaldırıldı. Çetiner, doktorların tüm müdahalesine rağmen organ yetmezliği nedeniyle 101 yaşında yaşamını yitirdi.

İstanbul'da defnedilecek

Çetiner'in cenazesi, yarın 13.45'te uçakla İstanbul'a götürülecek. Salı günü Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedileceği öğrenilen Çetiner için Selimiye Orduevi'nde tören yapılacağı öğrenildi. 

Darbe sonrası göreve gelmişti

Selahattin Çetiner, 12 Eylül askeri darbesi sonrası kurulan hükümette içişleri bakanlığı görevini üstlenmişti.

Selahattin Çetiner kimdir?

1922'de Lapseki, Çanakkale'de dünyaya gelen Selahattin Çetiner, 1940 yılında Harp Okulundan mezun olduktan sonra 1941 yılında Topçu Okulunu bitirdi. 1960 yılında Kayseri'de tabur komutanı olarak bulunduğu sırada kendisine muhalefet partisi lideri İsmet İnönü ve heyetinin Kayseri'de yapılacak parti il kongresine katılmasının önlenmesi görevi verilen Çetiner, Himmetdede istasyonunda tren ve İncesu'da kara taşıtları durdurularak, İnönü ve heyetinin Anayasal seyahat özgürlüğü engellendi. Bu olaydan hemen sonra Anayasa'ya aykırı olarak görevlendirildiğini açıklayan bir dilekçeyle ordudan istifa eden Çetiner, 4 Nisan 1960 tarihinde tutuklanarak Ankara'da Soğukkuyu Askeri Cezaevi'ne hapsedildi. 

1960 askeri müdahalesinden sonra tekrar Silahlı Kuvvetler'e alınan Çetiner, 1960-1962 yılları arasında Madrid'te Silahlı Kuvvetler Ataşesi olarak görev yaptı. Karargâh subaylığı ve alay komutanlığı görevlerinde bulunan Çetiner, 1970'te tümgeneral rütbesine terfi etti. Zırhlı Tümen komutanlığı, 9. Kolordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı gibi görevlerde bulundu.

Bakanlık dönemi

22 Eylül 1980 - 13 Aralık 1983 tarihleri arasında Bülend Ulusu Ka­bi­nesi'nde İçişleri Bakanlığı yapan Çetiner, bakanlığı döneminde başta Bülent Ersoy olmak üzere bazı sanatçıların sahneye çıkması yasaklandı.

Çetiner'in eserleri

  • Çanale Savaşı Üzerine Bir İnceleme
  • Sorunlarıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Gerçeği
  • Çöküş Yıllarıakk
Yorumlar (0)