Son 11 yılda Türkiye'de yakalanan yabancı terörist sayısı açıklandı!

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, 2011 yılından bu yana DEAŞ veya PKK/YPG gibi terör örgütlerine katılmak için Türkiye gelen ve sınır dışı edilen yabancı terörist sayısını açıkladı. İşte sınır dışı edilen teröristlere ilişkin veriler...

GÜNDEM 02.08.2022, 11:50 Hakan Öksüz
Son 11 yılda Türkiye'de yakalanan yabancı terörist sayısı açıklandı!

Suriye, Afganistan ve Irak gibi ülkelerde yaşanan iç savaşlar nedeniyle son yıllarda milyonlarca göçmeni kabul eden Türkiye, bir yandan da terör örgütleriyle mücadele ediyor. Doğu ve güneydeki sınır bölgelerinden ülkeye sızan teröristlere yönelik operasyon düzenleyen güvenlik güçleri, yoğun mesai harcıyor. 

Yaklaşık 9 bin terörist yakalandı

Avrupa, Amerika ya da Uzak Doğu ülkelerinden gelen ve PKK/PYD ile DEAŞ gibi terör örgütlerine katılmak isteyen yabancı savaşçıları yakalayan ekipler, bu kişileri ülkelerine geri gönderiyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, terör örgütlerine katılmak için Türkiye'ye gelen yabancı savaşçılarla ilgili verileri paylaştı. Buna göre 2011 yılından bu yana Türkiye'de yakalanarak sınır dışı edilen yabancı teröristlerin sayısının 9 bini geçtiği kaydedildi.

Suriye'de iç savaş patlak verdi, teröristler akın etti!

2011'de Suriye'de başlayan iç savaş sonrası terör örgütü DEAŞ'ın güçlenmesi, Türkiye'ye gelen yabancı terörist sayısında patlamaya neden oldu. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, son 11 yılda Türkiye'ye giren 102 farklı uyruktan yaklaşık 9 bin teröristin sınır dışı edildiğini aktardı. Uyruk dağılımı incelendiğinde Avrupa ülkelerinin birinci sırada yer aldığı belirtildi.

Teröristlerin büyük çoğunluğu Avrupa uyruklu!

Terör örgütlerine katılmak için önce Türkiye'ye gelen yabancıların, daha sonra güney sınırlarından Suriye'ye sızmaya çalıştığı kaydedildi. Suriye'de patlak veren iç savaşı ardından Türkiye'de yakalanan yabancı teröristlerden 1109'unun Avrupa ülkelerinden geldiği aktarıldı. Yakalanan ve ülkesine geri gönderilen ABD uyruklu kişi sayısının ise 59 olduğunu açıklandı. 2022'nin ilk 7 ayında Avrupa'dan gelen 20 yabancı teröristin sınır dışı edildiği ifade edildi.

Yorumlar (0)