Sokağa çıkma yasakları ne zaman bitecek? Tarih verildi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında hükümet tarafından hazırlanan 4 aşamalı normalleşme planının ayrıntıları belli oldu. 

GÜNDEM 10.05.2020, 08:45
Sokağa çıkma yasakları ne zaman bitecek? Tarih verildi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın bakanlıklar ile hazırladığı 4 aşamalı normalleşme planına göre; hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağının Ramazan Bayramı sonrasına kadar devam edeceği öngörülüyor.

Bayramın ardından vaka sayısındaki iyileşmenin devam etmesi halinde sokağa çıkma yasağına Haziran ayında son verilmesi amaçlanıyor.

65 yaş ve 20 yaş altı vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağının da Haziran ayının ortasında biteceği düşünülüyor. 

Buna göre 16-19 Mayıs ve Ramazan Bayramı'nın yer aldığı 23-26 Mayıs’ta sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanması öngörülüyor.

Kafe ve restoranlarda durum nasıl olacak?

Kafe, restoran ve pastanelerin Haziran ayının ortasında açılması beklenirken, ilk etapta saat sınırlaması getirileceği ifade ediliyor. 

Normalleşme planına göre, ilk olarak mesai saatleri ile kısıtlı olmak üzere ve katı fiziki mesafe şartlarıyla bu iş yerlerinin açılması planlanıyor.

1 Eylül günü başlaması beklenen üçüncü normalleşme döneminde restoran ve kafelerde mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilerek saat sınırlamasının kalkacağı öngörülüyor. Bunun için 30 gün yeni vaka tespit edilmemesinin gerektiği kaydediliyor. 

Konser alanları ve gösteri merkezler ne zaman açılacak?

Kültür merkezleri, gösteri merkezleri ve konser alanları ile beraber Ağustos ayına kadar lunapark gibi alanların da açılması planlanıyor. 

Telafi eğitimi yapılacak mı?

Öğrencilerin iyi bir yaz geçirmesi amaçlanıyor. Bu nedenle telafi eğitimlerinin Ağustos ayının sonunda gerçekleştirilmesi ve Eylül ayında yeni eğitim-öğretim dönemine geçilmesi bekleniyor.

Söz konusu tarihler 15 gün öne ya da sonraya çekilebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısında ilk olarak toplumun genelini ilgilendiren konular ele alınacak. 

Bilim Kurulu'nun önerilerine göre, normalleşme için ortaya konan bu tarihlerin 15 gün öne ya da sonraya çekilebileceği düşünülüyor.

AVM'lerde hangi tedbirler uygulanacak?

Uzun süredir yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde kapalı olan AVM'ler yarın açılıyor. Fakat AVM'lerde artık eski koşullar uygulanmayacak. 

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan rehbere göre, AVM'de bir kişi 3 saatten fazla vakit geçiremeyecek. Gece saatlerinde havalandırma sistemi çalıştırılmaya devam edilecek. 

Vale hizmeti sağlanmayacak. Yemek katında masa ve sandalye bulunmayacak.

Çocuk oyun alanları da henüz hizmete sunulmayacak. Bebek arabaları artık kiralanamayacak.

Yorumlar (0)