Skandal Türkiye taslağı ABD'de kabul edildi!

ABD Kongresi, Türkiye'ye S-400 alımı sebebiyle yaptırım çağrısının da yapıldığı 738 milyar dolarlık savunma bakanlığı bütçesine ilişkin tasarı üzerinde anlaşmaya vardı.

GÜNDEM 10.12.2019, 09:13 10.12.2019, 10:42
Skandal Türkiye taslağı ABD'de kabul edildi!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresine gelen tasarı, Rusya ve Çin ile daha iyi rekabet edebilmek için ek önlemler içerirken, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının satışının yasaklanmasını ve S-400 alımı sebebiyle de yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın geçtiği son dakika haberine göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, aylar süren müzakereler sonucunda NDAA (Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası) üzerinde anlaşmaya vardı.

Anlaşma metninde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'a yapılan çağrıda Türkiye'ye yönelik daha önce üzerinde anlaşılan yaptırımların uygulanması isteniyor.

Trump'a çağrıda bulundular

Anlaşma metninde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'a yapılan çağrıda, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 nedeniyle F-35 savaş uçaklarının satışının durdurulması ve yaptırım uygulanması isteniyor. Anlaşma metninde ayrıca, Kuzey Kore'ye de sert cevap verilmesi talep ediliyor.

Rusya ortaklığını baltalama çabası

Ayrıca Rusya'yla her tür askerî iş birliğinin yasaklanması da tasarıda önerilirken, Türkiye'ye, Kuzey Akım 2 ve TürkAkım projeleri sebebiyle de yaptırım uygulanabileceği ifade ediliyor.

Trump'a sunulacak

ABD'de iki komitenin de üzerinde anlaşma sağladığı "Ulusal Savunma Yetki Yasası"nın 2019 bitmeden Kongre'den geçmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın onayına sunulması bekleniyor.

Bağlayıcılığı bulunmuyor

Kongre'nin iki kanadından ABD Başkanı Donald Trump'a gelen Türkiye önerilerinin bağlayıcılığı ise bulunmuyor.

Yorumlar (0)